békéscsaba

2018.09.24. 13:45

Felvonón húzták fel magukat az utasok

Vélhetően a nem megfelelő használatból eredő sérülések, a normál használattal járó természetes kopások, elhasználódások és a garanciálisan javítható meghibásodások okozhatják, hogy a békéscsabai vasútállomáson található lift viszonylag gyakran nem üzemel. Az elmúlt hetekben több olvasónk is jelezte, hogy a felvonó ismét nem működik.

Papp Gábor

Hétköznap szép számban akadtak, akik vonattal érkeztek a városba, vagy éppen a békéscsabai vasútállomásról indultak útnak. Elsőként a peronok alatt található liftet néztük meg a napokban, ami valóban nem működött.

„A felvonó műszaki okok miatt nem üzemel” – közölte a liften elhelyezett kiírás, ami arról is tájékoztatott, hogy a hiba elhárítását már megkezdték. Találtunk további két közleményt is, igaz, azokat már az eszköz mellett, a falon. Az egyikből megtudtuk, hogy a lift meghibásodása esetén a felszín megközelíthető az autóbusz-pályaudvaron rendelkezésre álló felvonóval is. A másik tartalma nagyjából megegyezett az előzőével, annyi kiegészítéssel, hogy arra is felhívták a figyelmet: a munkatársak segítségét is lehet kérni a peronról történő be- és kikíséréshez. Ehhez előzetesen egy telefonszámot kell felhívni. Utóbbi két kiírás is megerősítette, hogy nem először fordulnak elő problémák a felvonóval.

A peron alatti lift múlt hét szerdán sem működött a békéscsabai vasútállomáson. Fotó: Lehoczky Péter

Miközben a közleményeket olvastuk, sorra haladtak el mellettünk az utasok. Nem sokkal délután két óra után egy fiatal lány és az édesanyja érkezett hatalmas bőrönddel. Néhány pillanatra megálltak a liftnél, nyilván magukban eljátszottak a gondolattal, hogy talán a felvonóval is megközelíthetnék a peront, majd kommentár nélkül felgyalogoltak a szerelvényekhez a lépcsőn. Egy idős házaspár is hasonló módon járt el. Ők ugyan kicsit tovább szemlézték a tájékoztatást, de szintén minden zokszó nélkül kezdtek a lépcsőzéshez. A legtöbben pedig még egy pillantást sem vetettek az eszközre. Egyedül egy kicsit testesebb férfi mormolt el halk szitkot, mikor meglátta, hogy a lift nem működik.

Az elmúlt hetekben több jelzést kaptunk olvasóinktól, babakocsis kisgyermekeket nevelő szülőktől, mozgáskorlátozottaktól, illetve idősektől a lifttel kapcsolatban. Az igazsághoz egyébként hozzátartozik, hogy a vasútállomás főépületében található felvonó üzemel. Többen is a segítségével mentek le a peronokhoz vezető aluljáróba, ahogy a feliratokban említett buszpályaudvari lifttel sincs gond. Ez persze a peronok megközelítésének problémáját még nem oldotta fel.

– Általában az üzemzavarok főbb okai között a nem megfelelő használatból eredő sérülések, a normál használattal járó természetes kopások, elhasználódások, garanciálisan javítható meghibásodások szerepelnek – tájékoztatta lapunkat az olvasói jelzésekkel kapcsolatos megkeresésünkre MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága.

A liftek még garanciálisak

Megtudtuk, hogy a csabai vasútállomáson található felvonókat a Budapest–Szolnok–Békéscsaba vasútvonal rekonstrukciójának keretén belül, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. beruházása során építették be. A felvonók jelenleg garanciálisak, ezért a fennálló hibákat a NIF a kivitelezővel javíttatja a MÁV jelzése alapján. A normál használattal járó természetes kopások, elhasználódások, meghibásodások esetében az üzemzavarok száma, illetve gyakorisága az üzemóráktól függ. A nem rendeltetésszerű használatból eredő meghibásodások nem előzhetők meg. Meghibásodás esetén a buszpályaudvar liftjeit is használhatják az utasok.

Az állomás jaminai felüljáró felőli végén egy üzemi átjáró található, amelyen keresztül a kerekesszékes utasok átjuthatnak a megfelelő vágányhoz, ez azonban kizárólag a vasúttársaság által biztosított kísérővel használható. A mozgáskorlátozottak, illetve hozzátartozóik a +36 (80) 630-053 telefonszámon ingyenesen érdeklődhetnek az átjáró használatával kapcsolatban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában