eltűnt

2018.01.15. 15:01

Facebookon kereste hajléktalan fiát egy vésztői férfi

A tudomása szerint békéscsabai hajléktalanná vált fiát, Sándort keresi egy vésztői férfi, Oszkár. A Facebook közösségi portálon ezzel kapcsolatban közzétett bejegyzést alig egy nap leforgása alatt több mint hatezren osztották meg, ahhoz több mint négyszázan hozzászóltak.

Nagyon sok boldog születésnapot kíván fiának, Sándornak – ezzel kezdte a vésztői férfi, Oszkár a Facebook közösségi portálon közzétett, több ezer megosztást, több száz hozzászólást generáló bejegyzést.

Ezt követően családi problémákról írt, arról, hogy ő is fedél nélküli volt, de tud egy albérletet, ahova mehetnek. Úgy véli, a múltban elkövetett hibákat helyre lehet hozni. A tudomása szerint Békéscsaba belvárosában igazoltatták a rendőrök gyermekét. Oszkár elmondása szerint egészségi állapota miatt nem képes arra, hogy a békési megyeszékhelyt végigjárhassa és úgy kutathassa fel fiát. Kérte Sándort, hogy jelentkezzen, illetve kérte azokat, akik tudnak róla valamit, hogy értesítsék. A bejegyzést viszont időközben eltávolították.

– Aki valamilyen módon bekerül az ellátórendszerbe, arról nyilvántartást kell vezetni, ez a jogszabályi előírás – ismertették lapunkkal a Békéscsabai Családsegítő és Gyermekjóléti Központnál, ahol a hajléktalanokkal is foglalkoznak, és ahol Oszkár állítása szerint akár Sándor neve is ismerősen csenghet. Varga Éva intézményvezető elmondta, hogy az azonosítás érdekében az ellátottaknál lévő iratokat, dokumentumokat elkérik, azokat le szokták fénymásolni.

Ha tehát valaki érdeklődik egy rokonról, ismerősről, tudnak felvilágosítást adni: például, hogy a hajléktalanszállón lakik-e, hogy a közterületeken tengődve az utcai szociális munkásokkal tart-e kapcsolatot. Varga Éva kiemelte, hogy természetesen a kliensek kérését minden esetben tiszteletben kell tartani. Ha tehát az ügyfelek azt kérik, hogy velük kapcsolatban semmilyen információt ne osszanak meg a kérdezősködőkkel, akkor nem is osztanak, volt ilyenre példa.

A jelenleg hatályos jogszabály szerint a rendőrség elrendeli a körözését annak az ismeretlen helyen lévő embernek – azért, hogy megállapítsák a tartózkodási helyét –, akinek eltűnését bejelentik. Ha a nyomára bukkannak, akkor értesítik arról, hogy bejelentés alapján körözik, hogy körözés hatálya alatt áll. Ezt követően kérik, nyilatkozzon: hozzájárul-e ahhoz, hogy a bejelentővel ismertessék az általa megadott tartózkodási helyet, valamint azt, hogy hol igazoltatták.

Amennyiben erre a felkutatott ember nemet mond, tehát a nyilatkozattétel megtagadása mellett dönt, azt a hozzájárulás megtagadásának kell tekinteni. Ezt követően kap egy tájékoztatást a bejelentő – a felkutatott személy nyilatkozatának megfelelően – a nyilatkozattétel megtagadásáról, vagyis arról, hogy nem adható ki róla, hollétéről semmilyen információ. A rendőrség a tájékoztatás után megszünteti az érintett körözését.

Illusztráció: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában