együttműködés

2018.10.19. 18:09

Erősítenék a pénzügyi tudatosságot Békés megyében

Ünnepélyes keretek között írták alá a Magyar Pénzügyi- Gazdasági Ellenőrök Egyesülete és a Békés Megyei Kormányhivatal közötti együttműködési megállapodást pénteken délelőtt Békéscsabán, a kormányhivatal nagytermében.

Papp Gábor

– A közigazgatás az elmúlt néhány évben olyan történelmi jelentőségű változásokon ment keresztül, amelyek alapjaiban megváltoztatták a korábbi szervezet- és feladatrendszert – fogalmazott beszédében Takács Árpád. A Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott hangsúlyozta, a kormányhivatalok, a járási szervek létrehozása, a főosztályok egykori szakigazgatási szervekből való kialakítása mind azt a célt szolgálták, hogy a magyar közigazgatás megfeleljen a következő évek, évtizedek új típusú kihívásainak.

– A jó államnak gazdasági, politikai, jogi összetevői vannak. A mi szemléletünkben azt jelenti, hogy a közigazgatás az emberekért működik és nem fordítva; azért jött létre, hogy az emberek problémáit megoldja – ecsetelte Takács Árpád. A kormánymegbízott részletesen szólt arról, hogy ennek érdekében milyen intézkedéseket valósítottak meg az elmúlt időszakban. A kiszámíthatóságot és jogbiztonságot nyújtó egységes jogalkalmazás kialakítása és megvalósítása, a hatóság reagálóképességének erősítése, a nyitott hatóság megteremtése egyaránt ezt a cél szolgálják. Kifejtette, mindehhez széles körű társadalmi bázisra van szüksége a kormányhivatalnak, aminek első alappillérét a jól képzett közigazgatási szakembergárda jelenti. A második hangsúlyos terület az önkormányzatok stratégiai szerepbe helyezése. A harmadik alappillér a felnőttoktatással történő együttműködés, hiszen a szakképzésre és a felnőttoktatásra nagy szükség van Békés megye megtartó erejének növeléséhez. A negyedik alappillért a szakmai szövetségekkel, kamarákkal kötött együttműködési megállapodások biztosítják.

– A pénteken megszületett együttműködési megállapodás új dimenzióba helyezi a Békés Megyei Kormányhivatal társadalomszervező funkcióját – húzta alá a kormánymegbízott. – Az egyesülettel való közös munkának köszönhetően olyan szerepet vállalunk, amellyel erősíthetjük a lakosság pénzügyi tudatosságát, pénzügyi kultúráját. Hozzátette, mindez egybe vág a kormány célkitűzéseivel. Takács Árpád szólt arról, hogy elindították a közelmúltban TB Suli elnevezésű mintaprogramot. Az információkat film formájában bocsájtották a középiskolák rendelkezésére.

Fotók: Lehoczky Péter

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, egy személyben a Magyar Pénzügyi- Gazdasági Ellenőrök Egyesületének elnöke kiemelte, szervezetük Magyarország egyik legnagyobb, több mint kétezres taglétszámmal dolgozó szakmai egyesülete. Kiemelte, az egyesület a társadalmi felelősségvállalás jegyében fejleszti magát, másrészt igyekszik környezetében is hozzáférhetővé tenni a megfelelő pénzügyi tudást. Az állam folyamatos fejlődése mellett fontosnak nevezte, hogy a személy, az egyén, a család, a közösség is fejlődjön és képes legyen arra, hogy tudatos alanyként élje meg a mindennapi életét.

– Az együttműködésünk egyik lényeges célja, hogy erősítsük a pénzügyi tudatosságot, hiszen az nem jön magától – ecsetelte. – Mai, bonyolultan megszervezett társadalmunkban szükség van a tudatosabb keretekre. Fontos, hogy az egyén és család is bővíthesse mindennapi kereteit, ellenálló legyen, ne használhassák ki hiszékenysége, tájékozatlansága miatt, képes legyen irányítani az életét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában