nemzetközi borverseny

2018.04.24. 16:35

Érmekkel tértek haza Kecskemétről

Egy ezüst- és két bronzéremmel tértek haza megyénk szőlőtermesztői, borkészítői a kecskeméti, nemzetközi borversenyről, melyet dr. Csizmazia Darab József születésének 100. évfordulója alkalmából rendeztek.

Ny. L.

Az egyik legtermékenyebb szőlőnemesítőhöz számos sikeres – elsősorban rezisztens, gombabetegségeknek ellenálló – szőlőfajta (Zalagyöngye, Bianca, Aletta, Nero) kapcsolódik, amelyeket ma is jelentős területen termesztenek.

A szarvasi Medvegy Mihály 2016-os Nero félédes boráért ezüst-, a szintén Nero fajtából készített, 2016-os száraz vörösboráért bronz-, a békéscsabai dr. Sicz György a 2017-es Bianca száraz fehérboráért szintén bronzérmet érdemelt ki a zsűritől.

Dr. Sicz György aranydiplomás kertészmérnök egy Csizmaziával készített interjúból is idézett: ,,Ha egy borász megtanulta a mesterségét, akkor jó bort tud csinálni, egy szőlésznek viszont meg kell értenie a szőlő nyelvét, beszélgetni kell tudni vele.”

– A ’80-as években telepítettem Biancát, a szaporítóanyagot csak kétrügyes üvegházi dugványként tudtam beszerezni Miklóstelepről, borsos áron – emlékezett dr. Sicz György. – Ezek a tőkék azóta sem találkoztak a kémiával, de túltermik magukat. A 2003-as, kiváló évjáratban a megkésett szüret miatt 29 mustfokkal értek be a fürtök, aminek következtében a szeszfok 14, a maradék cukor 65 gr/liter volt. Egyszer érte totális fagykár a vesszőket, a rejtett rügyekből tömegesen kitörő hajtásokon azonban nem két, hanem három fürt jelent meg.

Dr. Sicz György kíváncsi volt a nemesítőre, akit meglátogatott lakásán, hamarosan barátok lettek.

– Csizmazia hazájában nem lehetett próféta, de gyógyírt jelentettek számára a külföldi sikerek – mondta a csabai kertészmérnök. – Burgenlandban és Ukrajnában diadalutat futott be a Bianca, mára pedig már a kunsági borvidék vezető fajtája lett, de a nemesítő ezt nem érhette meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában