Fejlesztés

2018.03.20. 19:55

Épületenergetikai beruházássorozat kezdődik Békésen

Több mint 820 millió forint értékben valósulhatnak meg épületenergetikai fejlesztések Békés városában – mondta a fejlesztéssorozattal kapcsolatos keddi sajtótájékoztatón Dankó Béla.

P. G.

Az országgyűlési képviselő kiemelte, a településre a 2014-2020 közötti uniós ciklusban eddig 7 milliárd 331,5 millió forintos EU-s támogatás érkezett; az önkormányzat pedig csak a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programon 3,5 milliárd forintot nyert el.

Izsó Gábor polgármester a részletekről szólva kifejtette, a beruházások eredményeként megújulhat a békési gyógyászati központ, a rendelő. Az 1969-ben épült intézmény külső szigetelést kap, cserélik a nyílászárókat, korszerűsítik a fűtést, az ingatlanra napelemek kerülnek.

Ugyancsak megvalósul a művelődési ház rekonstrukciója. Ezen felül 35 épületet érint hasonló fejlesztés, illetve kerül rájuk elektromos áramot termelő napelemes rendszer. Mindez energia-takarékossági és városképi szempontból is fontos.

Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár kifejtette, az említett TOP keretében mintegy 500 milliárd forint fordítható energiahatékonysági projektekre országos szinten.

- Olyan épületeket érintő beruházások támogathatók, amelyek energiafelhasználása magas, és emellett biztosítja, hogy az érintett önkormányzatok energiakiadásai csökkenjenek – ecsetelte. – A békési fejlesztések is ezeket a célokat szolgálják.

Mint hozzátette, a helyi döntéshozókra bízták, hogy melyik épületeket milyen módon illesztik be a pályázati forrásokkal megvalósuló beruházások sorába. – A településvezetők pontosan tisztában vannak azzal, hogy mik a helyi szükségletek, és így hatékonyan tudják felhasználni az uniós forrásokat – hangsúlyozta.

Fotók: Kiss Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában