vállsebészeti nap

2018.04.19. 19:35

Vállsebészet: élő műtéti közvetítés is segítette a képzést Gyulán

Második alkalommal rendeztek vállsebészeti napot a Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórházában, Gyulán. A csütörtöki eseményen videokonferencia formájában élő bemutató műtéteket is tartottak.

Papp Gábor

Az Árvay-teremben helyet foglaló orvosok online módon követhették nyomon a műtéteket Fotó: Lehoczky Péter

– A tanácskozás legfőbb célja az volt, hogy körüljárjuk a legfontosabb aktualitásokat, technikai, technológia újításokat, a legújabb módszereket. Egyfajta továbbképzés jellegű konferenciának számít ez, amit szeretnénk minden második évben megtartani – nyilatkozta lapunknak dr. Csotye János, a Pándy Kálmán tagkórház baleseti sebészeti osztályának osztályvezető főorvosa, a Magyar Váll- és Könyöksebészek Egyesületének alapító tagja, korábbi elnöke.

Mint elmondta, az eseményre az ország jó néhány tájáról jöttek el a területen dolgozó sebészek, illetve Angliában és Ausztriában praktizáló magyar orvosok is érkeztek. Utóbbi szakember egyébként az egyik műtétben is tevékeny részt vállalt. A vállsebészeti nap ugyanis nem az előadásokra, hanem a gyulai traumatológiai osztályon elvégzett élő műtétekre épült, amelyet videokonferencia formájában kísérhettek végig az Árvay teremben helyet foglaló orvosok.

Dr. Csotye János: a tanácskozások rengeteg új információval szolgálnak. Fotó: Lehoczky Péter

– A sebészek számára alap, hogy műtéteket lássanak. Az elmélet elsajátítása számunkra az egyszerűbb feladatot jelenti, viszont az operációk rendkívül tanulságosak – hangsúlyozta dr. Csotye János.

A jelenlévők elsőként egy felkari vállizületi műtétet tekinthettek meg, ami egy idősebb beteg ellátást szolgálta. Ezt egy törés utáni beavatkozás követte, amelynek részeként protézist ültettek be. Ezután pedig egy revíziós műtétet hajtottak végre. A vállizület stabilizálása után egy baleset következtében alakult ki komplikáció, és ezt orvosolták a szakemberek. Egyébként az egész nap interaktív módon telt, a szakemberek folyamatosan egyeztettek, szakmai megbeszélést folytattak a műtétekkel kapcsolatban.

Dr. Csotye János lapunk kérdésére kiemelte, a vállsérülések kifejezetten gyakori betegségnek számítanak.

– Balesetekből adódóan és sportolás következtében egyaránt kialakulnak ilyen problémák, de az idősebb korosztályt érintő kopásos megbetegedések ugyancsak gyakoriak – tette hozzá. – A technika rengeteget fejlődött az elmúlt években, napjainkban már nagyon sok olyan állapotot tudunk gyógyítani, ami korábban nem, és amelyekben több esetben még a diagnózisig is nehéz volt eljutni.

Prof. dr. Szabó István, a Magyar Váll- és Könyöksebészek Egyesületének elnöke ugyancsak arra világított rá, hogy a vállsérülések kezelése folyamatosan javul.

Az Árvay-teremben helyet foglaló orvosok online módon követhették nyomon a műtéteket Fotó: Lehoczky Péter

– Az orvoslás világunk egyik leggyorsabban fejlődő része – ecsetelte. – Folyamatosan egyre korszerűbbek az eszközök is, bár ebben azért még bőven van lemaradásunk.

Az egyesületi elnök a szakmai nap jelentőségét abban látta, hogy egy szakmai-baráti társaság jött össze, amelynek tagjai egyeztetnek a tudományág jelenlegi állásáról.

– Rengeteg a vállsérüléssel küzdő beteg, és a problémák felismerése, valamint megoldása nehéz része az orvoslásnak – fogalmazott. – Jó eredmények érhetők el, de ahhoz a megfelelő ellátás biztosítása kulcskérdés. Ebben Gyulán az élen járnak.

Dr. Márk László, a Békés Megyei Központi Kórház tudományos bizottságának elnöke hangsúlyozta, egy-egy kórház megítélésében a legfontosabb, hogy milyen a betegek elégedettsége, hogy milyen szinten látják el őket.

– Ugyanakkor tágabb értelemben nem másodlagos, hogy az orvosok közül mennyien vesznek részt az országos és nemzetközi rendezvényeken, hányan publikálnak – húzta alá. – Sokat számít, ha valamilyen területen az átlagosnál kiemelkedőbb teljesítményt érnek el szakembereink. Ennek kapcsán példaként említette a traumatológia osztály tevékenységét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában