beruházás

2018.10.17. 17:26

Elkezdődött a vadonatúj bölcsőde építése Sarkadon

Elkezdődött a közelmúltban az Iskola és a Petőfi utca sarkán lévő önkormányzati ingatlanon a vadonatúj, hatvan férőhelyes bölcsőde építése – jelentette be a helyszínen szerdán tartott sajtótájékoztatón dr. Mokán István, Sarkad polgármestere, Sárosi Mátyás önkormányzati képviselő, valamint Csepreghy Mátyás városmenedzser.

Licska Balázs

A vállalkozási szerződés szerint 2019. július 15-éig véget érnek a munkálatok, így jövő év szeptemberében megkezdheti működését a bölcsőde.

– A városban évente átlagosan száz gyermek születik, a tapasztalatok szerint a jelenlegi 48 férőhely nem elég az igények kielégítésére – mondta a polgármester. Tavaly 26 hely üresedett meg azzal, hogy óvodába mentek a gyermekek, ugyanakkor 39-en vártak bölcsődei férőhelyre. Ez azt jelentette: 13 igényt férőhely hiánya miatt el kellett utasítania az intézményvezetőnek. És ebből következik, hogy az anyukák sem tudnak addig munkaviszonyt létesíteni, amíg a kisgyermekek napközbeni ellátásáról nem gondoskodnak.

A városvezető kifejtette, hogy a jelenlegi bölcsőde a Kossuth utcában több mint egy évszázada épült, állaga leromlott, a területe kicsi, környezetében nehezen lehet parkolni, bicikliket elhelyezni. Az épület korából adódóan a falak vízszintes szigetelése hiányzik, azok salétromosak és vizesek. A nyílászárók sem záródnak megfelelően, korszerűtlen a világítás. Hangsúlyozta, hogy az épület felújítására és a bővítésére sincs lehetőség.

Ezért döntöttek úgy, hogy pályázatot adnak be vadonatúj bölcsőde építésére. Az önkormányzat 300 millió forintot nyert a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében. A közbeszerzési eljárás sikeresen lezárult, a sarkadi Podeszt Kft. végezheti el a munkálatokat. Hogy a beruházás megvalósulhasson, az önkormányzat ideiglenesen 60 millió forint saját erőt is vállalt, ugyanis a közbeszerzési eljárás során a legjobb ajánlat összege is túllépte a támogatásként elnyert forrást.

Az Iskola és a Petőfi utca sarkán egy 5000 négyzetméteres telken egy 765 négyzetméteres, öt csoportszobás, hatvan férőhelyes, modern, a jogszabályi követelményeknek mindenben megfelelő bölcsőde épül – hangsúlyozta dr. Mokán István. Az épületen belül egy tömegben, földszinten lesznek a nevelési-gondozási egységek és a további helyiségek, irodák. Udvari játszóeszközöket szintén vásárolnak, tíz parkolóhelyet alakítanak ki a teljesen akadálymentesre tervezett épület mellé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában