Gyakorlat

2018.04.18. 19:55

Éles helyzetekre készültek nyúlgáttal és szivattyúzással

Fontos kistérségi szerepe­ van Orosháza határában ­annak a szivattyútelepnek, ahol szerdán katasztrófavédelmi gyakorlatot tartottak. Vízkárelhárítási és belvízvédekezési feladatok gyakorlása érdekében az Orosházi­ Katasztrófavédelmi Kirendeltség katasztrófafelszámolási együttműködési gyakorlatot szervezett a helyszínen. Az volt a cél, hogy bemutassák a vízkárok felszámolási módszereit és a kapcsolódó felderítési feladatok végrehajtását, valamint gyakorolják a védekezésbe bevont szervezetek közös vezetésirányítási tevékenységét.

Csete Ilona ilona

Az éles helyzetekre való felkészülést is szolgálta a szerdai közös gyakorlat. Bajkán György tűzoltó alezredes, az Orosházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője­ kiemelte, az összehangolt, közös munka során a munkavédelemtől az operatív feladatokon át mindenre kiterjedő gyakorlatot hajtottak végre a nyilvánosság bevonásával

– Fontos, hogy a lakosság megismerje, kikre és miként számíthat baj esetén – fogalmazott a katasztrófavédelem helyi vezetője. Bojtor­ ­István alpolgármester elmondta, az emberek erről a háttérmunkáról nem tudnak, ők a mindennapokban azzal szembesülnek, hogy számíthatnak a védelmi szervekre, akiknek a felkészültségét az ilyen és ehhez hasonló gyakorlatok is segítik. Versegi László­, az ­Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság szakaszmérnöke a házigazdák nevében biztosította a résztvevőket, hogy igyekeznek mindent megteremteni a helyszínen a gyakorlat sikeréhez.

Haskó György tűzoltó alezredes, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott igazgatóhelyettese a 60 résztvevő előtt a belvízről, mint veszélyforrásról beszélt: csütörtökön reggel a hivatalos adatok szerint ­Békés megyében 12 szakaszon volt belvíz, tehát valós problémák megoldását szolgálta az összehangolt gyakorlat, amit országosan is egyedülállónak nevezett.

– Nálunk volt arra példa, hogy bevontuk a Magyar Honvédség erőit. Idén erre még nem volt szükség – tette hozzá.

A gyakorlat feltételezése szerint márciusban a sokéves átlagot meghaladó csapadék érintette az Orosházi járás területét, melynek eredményeképpen a talaj befogadóképessége lecsökkent, és jelentős belvízi elöntések alakultak ki. A helyzet kezelését a hivatásos katasztrófavédelmi szerv az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatósággal, valamint a honvédség erőivel együttműködve, az önkéntesekből álló Körös és a Dél-Békés Mentőcsoport alkalmazásával hajtotta végre.

Az együttműködő szervezetek a kiterjedt káresemény kezelése érdekében operatív törzs megalakításával kezdték meg a feladatok végrehajtását, melyet követően a kárfelszámolásba bevont erők felderítési és szivattyúzási feladatokat láttak el, és telepítettek mobil gátat és nyúlgátat.

Az elvégzett feladatokat Haskó György tűzoltó alezredes, megbízott igazgatóhelyettes megfeleltre értékelte.

A gyakorlat résztvevői a feltételezett természeti csapás során szivattyúzással, mobil és nyúlgát építésével számolták fel a kárt. Fotók: Lehoczky Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában