március 15.

2018.03.15. 14:50

Együttes küzdelemre buzdítottak március 15. főszereplői

Gyulán, a hagyományoknak megfelelően a Petőfi téren ünnepeltek.

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő hangsúlyozta, 1848. március 15-e elsősorban azért volt nagyszerű nap történelmünkben, mert olyan főszereplői voltak, mint Petőfi Sándor vagy Jókai Mór, Vasvári Pál, Irinyi József, Nyári Albert, vagy éppen Korányi Frigyes.

 

– Kivételes fiatalemberek, sokféle tálentummal, akik ugyan nem a semmiből tűntek fel ekkor hirtelen, de ezen a napon szerveződtek valami újfajta egységbe – fogalmazott. Fiatalemberek, akiket nem a dicsőség és a hírnév iránti vágy mozgatott, hanem a forradalmi cselekvésbe vetett hit. Akik nem fölötte álltak a tömegeknek, hanem együttes küzdelemre buzdítottak.

– És hogy miért volt egyedülálló ez a nap az európai forradalmi napok sorában? – folytatta a gondolatot dr. Kovács József. – Azért volt egyedülálló, mert a forradalmi tömeg közösen megélt szabadságáról − és ugyanakkor rendről, törvényről szólt. A megemlékezést követően a Kormorán együttes és Kőszegi Ákos, Jászai Mari-díjas színművész adott műsort.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában