Autópiac

2018.01.14. 19:48

Egyre többen ülnek új autóba Békésben

Közel húsz százalékkal több új autót értékesítettek tavaly az előző éves adatokhoz képest. A szakemberek szerint Békés megyében is hasonló a tendencia, növekednek az autóeladások. Jellemzően családi autókat keresnek a vevők, és népszerűek az úgynevezett városi terepjárók.

Busi Ottó

Az előző év azonos időszakához képest több mint tíz százalékkal több, majd 11 ezer személyautót helyeztek forgalomba az elmúlt hónapban. Tavaly pedig összesen 116 ezer új személygépkocsi került a magyar utakra, így az egész éves növekedés több mint húszszázalékos volt az előző évhez képest – közölte a carinfo.hu adatai alapján az MTI.

– Az újautó-eladások az elmúlt években megyénkben is nagyságrendileg hasonló arányban növekedtek, mint országosan. A használtautó-eladások több tényezőtől függnek, de ott is növekedést tapasztaltunk, főként a jó minőségű és értékesebb autóknál – tudtuk meg a Meszlényi-Autó Kft. ügyvezető igazgatójától. Meszlényi György hozzátette, ez utóbbi kategóriában 2-3 millió forint körüli áron keresnek autókat, ezek elmondása szerint már minőségben is a megfelelő kategóriát képviselik.

– Jellemzően a családi autókat keresik, a 4-5 ajtós, jó állapotban lévő járművek iránt érdeklődnek, ezek a célszerűség miatt is kedveltebbek. Új autóknál ez már vegyesebb képet mutat, de itt is inkább a családi autókat keresik – tette hozzá.

Az AutoMobil Körös Kft. márkakereskedésének vezetője is az autóeladások növekedéséről számolt be. Hegedűs Sándor tapasztalata alapján náluk elsősorban a városi terepjárókat keresik, és elmondása szerint minden márka törekszik arra, hogy ebből minél nagyobb választékot biztosítson.

– Ahogy világszerte, úgy nálunk is az a tapasztalat, hogy a városi terepjárókat, az úgynevezett SUV-kat keresik az emberek. A vevők manapság már igénylik, hogy kicsit magasabban legyenek, ne kelljen mélyre ülni. Ráadásul valamivel nagyobbnak hat az autó, nagyobb biztonságérzést ad. Jellemzően ez az oka annak, hogy ezeket az autókat keresik – mondta el Hegedűs Sándor.

Kiderült, ma már egyre többen választanak hibrid vagy elektromos autót a korábbi évekhez képest. Békésben főként az előbbiek keresettebbek. Ennek oka, hogy megfelelő infrastruktúra régiónkban még nem épült ki. Így aztán elektromos üzemmódban főként a városokban, illetve a megyeszékhelyen megoldott az ilyen autók használata.

– Úgy gondolom, hogy régiónkban a hibrid autóknak van létjogosultsága. Jelenleg például töltés nélkül Békéscsabáról nem feltétlen leküzdhető például egy fővárosi utazás. De meglehetősen gyors ütemben fejlődik a technológia – árulta el az AutoMobil Körös Kft. vezetője.

Az infrastruktúra hiányát Meszlényi György is említette. Elmondása szerint, teljesen elektromos autók ugyan vannak, de ezekhez az infrastruktúrát még ki kell építeni, töltőkkel, parkolóhelyekkel.

– Hibrid autóból sokat adunk el, kedveltek a vásárlók körében, többek közt a takarékosságuk miatt – jegyezte meg.

Számokban a tavalyi autóeladások

Az MTI által kiadott közlemény szerint, tavaly decemberben a legtöbbet, 1498-at Suzukiból adták el, második helyen végzett a Volkswagen 1056 autó értékesítésével, míg a harmadik Renault-ból 1002-t helyeztek forgalomba. Egy évvel korábban a Suzukit a Ford követte, és a Renault volt a harmadik a forgalomba helyezett márkák rangsorában. Tavaly az egész évet tekintve Suzukiból kelt el a legtöbb, 15 161 darab, ezt követte a Ford (11 372), valamint a Škoda (10 523). 2016-ban szintén a Suzuki állt az élen és a Ford volt a második, azonban a harmadik hely az Opelnek jutott. Az előző hónapban 518 új nagyhaszon-gépjárművet és 2339 új kishaszongépjárművet helyeztek forgalomba, 2016 decemberéhez képest előbbi 21,5 százalékos, utóbbi pedig 4,1 százalékos visszaesést mutat. Tavaly az év egészében 5853 nagyhaszon gépjárművet értékesítettek, 6,2 százalékkal többet 2016-hoz képest, ugyanakkor a 2017-ben eladott új kishaszongépjárművek száma (19 942) 6,5 százalékkal elmaradt a 2016-os adattól.

Az összesített adatok szerint tavaly 116 ezer új személygépkocsit adtak el a hazai autókereskedők Fotó: Lehoczky Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában