tűzesetek

2018.10.15. 13:55

Egyre gyakoribbak a szabadtéri tűzesetek

Emelkedett az elmúlt időszakban a szabadtéri tüzek száma az enyhe időjárás következtében – hívták fel a figyelmet a katasztrófavédelemnél, hozzátéve: a lángok komoly veszélyt jelenthetnek, akár emberéletekről, akár anyagi javakról van szó. Hangsúlyozták, hogy mivel a szabadtéri tűzesetek 99 százaléka emberi gondatlanságra vezethető vissza, fontos tisztában lenni az égetés szabályaival.

L. B.

Belterületen csak ott lehet kerti zöldhulladékot égetni, ahol ezt az önkormányzat helyi rendeletben szabályozza – ugyanakkor ilyenkor is csupán a meghatározott időben engedélyezett a gyújtás. Ha a települési önkormányzatnak nincs ilyen szabályzata, akkor tilos a kerti zöldhulladék égetése. Annak, aki külterületen tarlót vagy vágott növényeket égetne, a munkálat előtt tíz nappal engedélyt kell kérnie a katasztrófavédelmi kirendeltségtől.

A katasztrófavédelemnél kiemelték: a szabadban meggyújtott tüzet nem szabad felügyelet nélkül hagyni, illetve minden esetben gondoskodni kell megfelelő mennyiségű oltóanyagról. Mindig kéznél kell lennie a tűz elfojtására alkalmas kézi szerszámnak, és csak akkora tüzet lehet gyújtani, amekkorát folyamatosan felügyelet alatt is lehet tartani. Ha feltámad a szél, akkor azonnal be kell fejezni az égetést, el kell oltani a tüzet.

Aki megszegi a szabályokat, az tűzvédelmi bírsággal sújtható. Az, aki otthon, a kertben úgy éget zöldhulladékot, hogy azt nem engedélyezi önkormányzati rendelet, vagy nem a rendeletben meghatározott időben teszi mindezt, 20 ezer forinttól 60 ezer forintig terjedő bírságra számíthat. Aki engedély nélkül éget külterületen, az 50 ezer forinttól 500 ezer forintig terjedő bírságot kaphat. Ha az égetés során akkora tűz keletkezik, ami miatt a tűzoltóknak be kell avatkozniuk, akár 3 millió forintra is rúghat a bírság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában