március 15.

2018.03.15. 14:27

Díszmenet és díjátadás a békéscsabai ünnepségen

Ökumenikus ünnepi istentisztelettel kezdődött a békéscsabai ünnepség, melyet térzene, díszmenet, ünnepi beszéd és műsor, valamint díjátadó követett.

V. E.

Békéscsabán csütörtök reggel az ökumenikus ünnepi istentisztelettel kezdődött a Deák utcai református templomban. Majd térzenét hallgathatott a közönség a Kossuth téren a Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekar előadásában, melynek végén megkoszorúzták Kossuth Lajos szobrát. A központi ünnepség az ünnepi díszmenettel kezdődött, melyen felvonultak többek közt a Nagykátai tüzérek, a Tabán táncegyüttes, a Hétpróbás Néptánciskola és a Csaba Nemzetiségi Néptáncegyüttes táncosai és a Kentaur Lovas Egylet huszárai. A felvonulás után zászlófelvonás következett katonai tiszteletadással. Majd Szarvas Péter polgármester mondott ünnepi beszédet.

 

A polgármester beszédében elmondta, 1848 márciusában nem folyt vér a pesti utcákon. A király szentesítette a törvényeket, valóra váltak a legmerészebb álmok, megalakult az első felelős kormány, megtörtént a jobbágyfelszabadítás és létrejött a szabad sajtó. Hozzátette, számára az akkori szabadságharc a reményt, az új utakat kereső bátor közösség alkotó erejének és tenni akarásának kiteljesedését jelenti.

Szarvas Péter gondolatai után a kitüntetések átadása következett, melyeket a polgármestertől vehettek át a díjazottak. A Békéscsabáért Kitüntetést 2018-ban a Csabai Kolbászklub Egyesület kapta. Az egyik Békéscsabai Életműdíjat Krizsán Miklós könyvvizsgáló kapta. A második Békéscsabai Életműdíjat pedig dr. Szeberényi Andor a Békés Megyei Közlekedési Felügyelet egykori igazgatója vehette át. Az ünnepi programot a Jókai színház „A hazáért halni mentem” című műsora zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában