Elismerés

2018.04.19. 06:38

Díjat kapott a svájci lelkész, aki erőn felül tesz másokért

Amikor megújult 2005-ben a Táncsics öregdiákok baráti­ köre, célul tűzte ki, hogy a mai fiataloknak, érdeklődőknek bemutatja a kiváló­ életpályát bejárt, egykori­ diákokat és díjat adományoz, tisztelegve munkásságuk előtt. Az orosházi gimnázium 85 éves évfordulója­ alkalmából­ szervezett rendezvénysorozat keretében a Vinculum­ Közhasznú­ Egyesület által­ létrehozott­ ­Primus Inter ­Pares díjat (első az egyenlők között) adományoztak Gabányi ­Gézának.

Csete Ilona

A gimnáziumi képzés 85. évfordulója alkalmából szervezett ünnepi programsorozat szerdai napján Primus Inter Pares díjátadót is tartottak. A díjazott az a ­Gabányi Géza volt, akinek a neve összeforrt a sok­színű, önzetlen, másokért tenni akaró, bőkezű adományozóval.

Kamionnyi adomány a kórháznak; Svájci segítség az orosházi időseknek; Munkaruhák, irodaszerek, iskolabútorok, betegemelők érkeztek a város több intézményébe – csupán néhány szalagcím az elmúlt évekből, amikor egy Orosházáról elszármazott, de ezer szállal a településhez kötődő, jó szívű mecénás neve is megjelent a cikkekben. A jótevő nem más, mint Gabányi Géza, a Svájcban élő oros­házi származású evangélikus ­lelkész.

Dr. Blahó János, a Táncsics gimnázium igazgatója felelevenítette a Gabányi család életútját, Gabányi Gézának a Táncsics gimnáziumban töltött éveit. A 70 éves lelkész 1966-ban itt érettségizett. Megemlékeztek ­legendás ­tanárairól (Nagy Pál személyesen is megjelent és gratulált volt diákjának). A Svájcban letelepedett ­Gabányi ­Géza lokálpatriotizmusát méltatta Bojtor István alpolgármester, kiemelve, Orosházának büszkeség, a fiataloknak példa a mecénás munkás­sága. Önzetlen tenni akarása az évtizedek múlásával sem hagyott alább.

– Gabányi Géza értékrendje szeretetszolgálata nyomán elvitathatatlan. Ott a helye az egykori táncsicsos fényképének a dicsőségfalon – fogalmazott a városvezető. Dr. Duray­ Gergő, a kórház főigazgatója a 2005 óta folyamatosan érkező szállítmányokról mesélt, azokról a milliós értékű műszerekről, a gyógyítómunkában nagyon hasznos eszközökről, amiket Gabányi Gézának, svájci kapcsolatainak köszönhet az intézmény. Összeszámolva ezeknek az értéke mára eléri a főigazgató szerint az 500 millió forintot.

Gabányi Géza az ünnepségre feleségével érkezett, akinek a hathatós segítségével, közreműködésével végezte, s végzi karitatív tevékenységét. A méltatások során az is elhangzott, nemcsak Orosháza, de a környék (Nagyszénás, Csorvás, Gyula, Szarvas) idősotthonaiba is jutott már adomány.

Koszorús Oszkár helytörténész olvasta fel a díjátadó pillanataiban a határozatot, amely egyebek mellett azt taglalja, hogy Gabányi Géza mindig is orosházi maradt, annak ellenére, hogy élete és munkássága Svájchoz kötötte, s köti mindmáig. Kiemelt figyelemmel szervezte és szervezi a város, valamint a gimnázium támogatását. Magánvagyonából 12 esztendővel ezelőtt, 2006-ban létrehozta feleségével közösen a Gabányi- és Gabányi-díjat. Az elismerés a német nyelv hatékony tanulását, az ­európai tanár-diák mobilitási programokat és a német lektori rendszer működtetését hivatott támogatni.

Sokaknak segített a mecénás

– Amikor bezártak nálunk egy kórházat, komplett műtőket mentettem meg. Felénk­ 10–15 évente lecserélik a legmodernebb ágyakat is. Azok se mentek kárba, hoztam magammal, ahogy a többi bútorzatot. De van a mi környékünkön 8–10 zenekar is. Ők még ennél is gyakrabban készíttetnek maguknak új uniformist. A feleségemmel kitaláltuk, az is gazdagítsa az orosháziakat, de jutott a csorvási fúvósoknak is egy garnitúra – mesélt korábbi adományainak a sorsáról a mecénás.

Koszorús Oszkár (balról) is gratulált a Svájcban élő mecénásnak a díjátadón. A szerző felvétele

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában