fejlesztés

2018.09.20. 12:42

Digitális közösségi alkotóműhelyben bővíthetik tudásukat

Egy csaknem 500 millió forintos projekt első állomásaként digitális közösségi alkotóműhelyt adtak át csütörtök délelőtt a Békéscsabai Szakképzési Centrum Trefort tagiskolájában.

H. D.

Az Eredményes Békéscsabai Szakképzésért elnevezésű GINOP pályázat keretében megvalósult fejlesztés során olyan alkotóműhelyt alakítottak ki a Békéscsabai Szakképzési Centrum Trefort tagiskolájában, ahol egymással kombinálható módon jelenik meg az elektronika, 3D nyomtatás, robotépítés, lézervágás, CNC megmunkálás, varrás és famegmunkálás. Olyan speciális oktatási tér jött ezáltal létre, amelyben projekt alapú képzés és saját motivációból eredő kísérletezés zajlik.

Az átadó ünnepségen Herczeg Tamás országgyűlési képviselő méltatta a Békéscsabai Szakképzési Centrum azon törekvéseit, hogy az elméleti oktatás mellett minél nagyobb teret kapjon a gyakorlati tapasztalatszerzés is. Kitért arra is, hogy a most átadott terem legalább tíz szakmában nyújt a fiatalok számára eligazodási lehetőséget, ezáltal komoly segítséget biztosít a pályaorientációhoz. Hangsúlyozta: az új eszközpark segítséget jelenthet az iskolaelhagyás csökkentésében.

A fejlesztés egy helyi céggel együttműködve valósult meg. Párzsa László a TopLaptop Kft. ügyvezetője elmondta, hogy békéscsabai fiatalként anno saját maga is e intézmény falai között tanult, így közvetlen tapasztalatokkal rendelkezik a gyakorlatorientált képzés fontosságát illetően. Aláhúzta: fontos, hogy a fiatalság kipróbálhassa a legújabb technikákat és eszközöket.

– A GINOP program keretében megvalósult fejlesztés során olyan digitális közösségi tér lett kialakítva, amelyet egyfajta minicsarnokként tudnak majd a fiatalok használni és számos, sajátjuktól eltérő szakmát ki tudnak próbálni. A cél, hogy a tanulók az egyéni kompetenciáikra kihegyezve egyedi fejlesztést és egyedi lehetőségeket kapjanak – hangsúlyozta Mucsi Balázs Sándor, a szakképzési centrum főigazgatója. Kifejtette továbbá, hogy a 2020-ig tartó program kis szelete valósult meg az ipar 4.0-át támogató teremmel, ám a tervek között szerepel még számos IT fejlesztés is.

A szerző felvételei

Az ünnepélyes átadó után lehetőség nyílt a teremben felsorakoztatott új eszközök megtekintésére és kipróbálására is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában