Mezőberény

2018.10.17. 13:50

Daganatos betegeknek segít a különleges fejfedő

Varázssapi elnevezéssel horgol daganatos betegeknek, elsősorban gyerekek, de felnőttek számára is sapkákat Kovács Gabi. A mezőberényi hölgy kezdeményezése iránt az ország számos tájáról érdeklődtek már, többeknek segített munkájával, és úgy tűnik, hogy az ötlet hamarosan akár mozgalommá is teljesedhet.

Papp Gábor

Életemnek volt egy olyan időszaka, amikor nagyon szegény voltam. Akkor megfogadtam, hogy ha jobbra fordul a sorsom, akkor minden eszközzel igyekszem majd segíteni a nehéz helyzetbe került embereket – szólt indíttatásáról Kovács Gabi. – Sajnos, a szüleim rákban haltak meg, ami talán még érzékenyebbé tesz a betegséggel kapcsolatban.

A mezőberényi édesanya elmondta, második férje mellett kiteljesedett az élete, és valóra válthatta korábbi álmát. Mint a városban élőktől megtudtuk, Kovács Gabi rengeteg helyi programot segített már önkéntes és önzetlen munkájával.

– Régóta kerestem az utamat, miközben a családi tűzhelyet melegítem – mesélte. – Azt hiszem, mindenkinek kell, hogy legyen valami az életében, amiben teljesen megtalálja önmagát. Számomra ez a gyermeknevelés mellett valószínűleg a Varázssapi.

Kovács Gabi számára nagyon fontos, hogy segítséget és egy kis örömet nyújthasson a Varázssapikkal.

Hozzátette, az alapötletet a Facebookról merítette. Az Egyesült Államokban, Alaszkában egy nő készített először a barátnője daganatos megbetegedésben szenvedő kislányának egy különleges sapkát. A történet olyan rokonszenvet váltott ki, hogy Amerikában mára mindez országos mozgalommá szélesedett Magic Yarn Projekt néven. Európában is futnak hasonló programok, s Gabi úgy döntött, hogy ő is belevág. A kemoterápián átesett betegek jelentős része a kezelés következményeként elveszíti a haját, és érzékennyé válik a fejbőre. A Varázssapik azonban nem okoznak fájdalmat.

Az első sapkák még augusztus közepén készültek, amelyeket Kovács Gabi eljuttatott a Szegedi Gyermekklinikára. A kezdeményezéssel kapcsolatos Facebook-posztját alig egy hét alatt több mint háromezren osztották meg, s számos érdeklődő akadt az ország különböző tájairól.

Fotók: Imre György

Napjainkra már tucatnyi készült el a Varázssapikból, a legtöbb kislányokhoz került, de két idős hölgynek is küldött belőlük. A kedvező fogadtatást jól mutatja, hogy hazánk számos tájára, Szombathelyre, Pécsre, Kecskemétre és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe is juttatott már belőlük. Akadt olyan család, ahol a daganatos betegségben szenvedő kislány mellett a nővére is szeretett volna a sapkából, annyira megtetszett neki a szívvel-lélekkel készített, különleges darab. Neki is horgolt Gabi.

Kézügyességével kapcsolatos kérdésünkre a mezőberényi édesanya elmondta, szerencséjére ez a képesség a családjukban öröklődött.

– Nagymamám naiv festő volt, unokatestvéreim műszaki rajzolók – ecsetelte. – Nagymamámtól egyébként is sok mindent, így például a horgolást, a kötést, a sütést és a főzést is megtanultam. Egy-egy Varázssapit egy film alatt készítek el, a hozzá tartozó hajat pedig 2-3 óra alatt.

Kovács Gabi mindenkinek ingyenesen horgolja a sapkákat. – Ez az én cigarettám vagy műkörmöm – mosolyodott el.

Rengetegen szimpatizálnak Kovács Gabi ötletével

Külön érdekesség, hogy mióta napvilágot láttak a programmal kapcsolatban az első híradások Mezőberény honlapján, illetve a Facebookon, már jó néhányan úgy döntöttek, hogy szívesen segítenék a Kovács Gabi által, nemes szándékkal életre hívott akciót. Több mezőberényi nő is vállalná, hogy sapkákat horgol, más pedig díszeket készítene azokhoz. A Rákellenes Liga is eljuttatja a kezdeményezés hírét az alapszervezeteihez. Jók az esélyek arra, hogy az elképzelés hamarosan mozgalommá szélesedhet.

A sapkák egy részét október 5.-én a mezőberényi városházán is bemutatták dr. Bak Mihály címzetes egyetemi tanár, onkológus előadását követően, s másnap a piaccsarnokban is láthatták a munkákat az érdeklődők a Rózsaszín sétát követően.

Akik segítenék az akciót, elsősorban fonállal és eszközökkel támogathatják Kovács Gabit önkéntes munkájában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában