Bátrak szellemi sportja

2018.04.21. 15:22

Chessky: az ötlettől a megvalósulásig több mint harminc év telt el

A chessky majdnem olyan játék, mint a sakk, és mégis teljesen más. Bár itt is mattot kell adni a királynak, de nincsenek gyalogok és csikók. A játék ötlete harminchét évvel ezelőtt fogant meg a 64 éves békéscsabai Kocziszky László fejében.

Nyemcsok László

Kocziszky László­ Rubik Ernő játékfejlesztő – a bűvös kocka feltalálója – ­pályázatára adta be az első verziót 1981-ben. Nem hasonlított a mai, végleges megoldáshoz, de az alapelv nem változott. A chessky kiötlője büszkén jegyezte meg, azzal a játékkal két partit játszott Rubik Ernővel.

– Tetszett neki a játék, de azt mondta, hogy túl sok még benne a véletlenszerűség, amit el kellett hagyni – mondta ­Kocziszky László. – Alapelvem olyan logikai játék létrehozása volt, mely nem a sakk egyik újabb változata, hanem önálló­, eredeti játék. A sakk olyan, mint a régi idők csatái. A környezet állandó (csatamező), és a bábuk (katonák) mozognak. Ezzel szemben én olyan korszerű játékot akartam összerakni, mely a jelenkor lehetőségeit is magában foglalja. A mai harcok már nem csatamezőn zajlanak, hanem utcákon, városokban, a levegőben, a lehető legkülönbözőbb helyszíneken és feltételek mellett. Én ezt akartam kifejezni a játékommal.

A chesskyt feltalálója, Kocziszky László (balra) Emődi Gyula profi sakkozóval, nemzetközi mesterrel is játszotta már. Fotó: Imre György

És ezt miként képzelte el? Úgy, hogy nemcsak a bábuk lépkednek egy kijelölt, fix területen, hanem az alattuk lévő tábla is folyamatosan változik. Ezzel olyan újabb tényezőt hozott a játékba, amely megsokszorozza a variációs lehetőségeket. Függetlenítette a tábla mezőit a játékfelülettől. A különböző színű mezők az átlátszó lap alatt vízszintesen és függőlegesen is eltolhatók.

– A játék célja ugyanaz, mint a sakkban, mattot adni a királynak – ecsetelte a feltaláló. – A tábla kilencszer hét mezőből áll, a 64. mező szabad, azzal toljuk el a sorokat vagy az oszlopokat, egy mező minden lépés után felszabadul.

Az ötlettől a megvalósulásig eltelt több mint harminc év. Kocziszky László a játékot egyedül fejlesztette öt-tíz éves kihagyásokkal, bár gondolatban akkor is foglalkozott vele, amikor más dolga volt. Nyolc évvel ezelőtt, a végkifejletnél már akadtak segítői. Elsősorban lánya, Emese, aki elkészítette a játék műszaki rajzát, megtervezte a figurákat, összeállította a műszaki leírást. A prototípust Mazula Hunor dekoratőr alkotta meg a lány dokumentációja alapján.

Kocziszky László családja tagjaival és közeli ismerőseivel kezdte el játszani a chesskyt, majd megmutatta Emődi Gyula sakkozónak, nemzetközi mesternek is. Nagyon tetszett neki, mint profi sakkozó fantáziát látott a dologban. Ettől kezdve közösen tesztelték a játékot, csiszolgatták a játékszabályokat.

Idén márciusban elindult a Chessky Játékklub a békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központban. – Egyelőre minden hónap utolsó péntekjén tartunk foglalkozásokat a Csabagyöngyében – mondta Kocziszky László.­ – Az április 27-ei klubdélutánon már készen lesz újabb két játékkészlet is, így három pár tud egyszerre játszani. Ugyanakkor azt sem tartom kizártnak, hogy áprilisban ennél is több játékost fogadhatunk.

Mindenki számára élvezetes

Akik tudnak sakkozni, azok sincsenek előnyben a többiekhez képest, hiszen a chesskyben a sakkismeretből szinte semmi sem alkalmazható automatikusan. Össze kell hangolni a bábuk lépéseit a mezők mozgatásával.

A kívülállónak első hallásra mindez meglehetősen bonyolultan hangzik, de Kocziszky László szerint egyáltalán nem az. Egy játszma után bárki könnyen ráhangolódik a játék logikájára. Egy-egy parti jellemzően egy órán belül befejeződik, vagyis mattot kap az ellenfél.

A chessky feltalálója szerint a játék kortól és nemtől függetlenül bárki számára élvezetes. A gyermekek különösen kedvelik, talán a színes mezők miatt. Nagyon látványos, ahogyan a játék kezdetekor a szimmetrikusan beállított mezők néhány lépés után kaleidoszkópszerűen átrendeződnek. Kocziszky László jó szívvel ajánlja a hatvan év felettieknek is, mert kiválóan karbantartja az elmét.

További terveiről elmondta­, a játékklubot még a nyáron­ sportegyesületté alakítja­ át, ­télen pedig megrendezik­ Békés­csabán a világ első chesskybajnokságát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában