Magyarok Kenyere Program

2018.08.14. 19:44

Búzát adományoznak a rászorulóknak

Már eddig három tonnával meghaladja a tavalyi 14 tonnát a Magyarok ­Kenyere Programra idén felajánlott étkezési búza mennyisége Békésben.

Ny. L.

A legutóbbi adatok a négy gyűjtőhelyen: Orosfarm Zrt. (Orosháza): 1,1 tonna, Dombegyházi Agrár Zrt.: 2 tonna, Szárító és Tároló Mg. Zrt. (Kondoros): 9,8 tonna, Szűcs Tibor Imre (Dévaványa): 4 tonna. A gyűjtőpontokon augusztus 20-áig várják a felajánlásokat.

A Csabai Raktárszövetkezetnél Adamcsik László elnök adta át kedden dr. Kulcsár Lászlónak, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnökének a rászorulóknak felajánlott búzát. Dr. Kulcsár László elmondta, a gyűjtés egyre többeket sarkall adományozásra.

Fotó: Imre György

– A szolidaritás, az áldozatvállalás továbbra is jellemzi megyénk agrártársadalmát – hangsúlyozta az elnök. – Állja magát a mondás: sok millió búzaszem, egy nemzet. Ez az akció a gazdatársadalomban példaadás és példamutatás.

A program célja a kezdetektől fogva karitatív: búzaadományokat gyűjtenek, és az ebből őrölt lisztet eljuttatják a szociálisan rászoruló, hátrányos helyzetű gyerekeket gondozó hazai és határon túli szervezeteknek, illetve intézményeknek, ezzel is enyhítve mindennapi gondjaikon. Dr. Kulcsár László kitért arra, a Magyarok Kenyere Program mára az egész Kárpát-medencére kiterjedő kezdeményezéssé nőtte ki magát.

– A gazdák kiszolgáltatottak az időjárás viszontagságainak. Akik ugyanakkor az élethelyzetük miatt kiszolgáltatottak, azoknak segítenek – emelte ki. – Vallják, ha adnak egy szelet kenyeret, azzal többek lesznek. A magyarság szolidáris, lehajol az elesettekhez. Az akció fontos üzenete a Kárpát-medence gazdatársadalmának összetartozása.

Az összes járás kap adományt 2018-ban is

A tavalyi esztendőben a 14 tonna búzából 8,4 tonna lisztet állítottak elő, melyet két részre osztottak. Két tonna adomány jutott a határon túli rászorulókhoz, 6,4 tonna lisztet pedig Békés megye mind a kilenc járásába eljuttattak a kedvezményezett szervezetek közreműködésével. A gyermekek világnapján, azaz szeptember 20-án így lesz ez az idén is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában