együttműködés

2018.04.24. 16:04

Békéscsabára látogatott az osztrák nagykövet

Békés megyébe látogatott Ausztria magyarországi nagykövete: hétfőn Orosházán egy rendezvényen vett részt, kedden pedig Békéscsabán tárgyalt, többek között arról, hogy milyen lehetőségek várnak egy-egy osztrák befektetőre Békés megyében – hangzott el a kedden a megyeházán tartott sajtótájékoztatón.

Licska Balázs

Hétfőn Orosházán kezdődött az Osztrák Hét elnevezést viselő rendezvény, a helyi német nemzetiségi önkormányzat és elnöke, dr. Abonyi Lajos meghívására azon vendégeskedett Ausztria magyarországi nagykövete, Mag. Elisabeth Ellison-Kramer.

Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke elmondta: kedden a Békés megyei önkormányzat invitálására Békéscsabára utazott a diplomata. A városházán Szarvas Péter polgármesterrel és Herczeg Tamás tanácsnokkal, megválasztott országgyűlési képviselővel közösen fogadták, tárgyaltak, majd az osztrák tulajdonban lévő Tondach Magyarország Zrt. üzemébe látogattak el.

Szarvas Péter, Mag. Elisabeth Ellison-Kramer, Zalai Mihály és Herczeg Tamás a sajtótájékoztatón. Fotó: Imre György

Szarvas Péter emlékeztetett: Békéscsaba 300 évvel ezelőtti újjátelepítésében komoly szerepet játszott az osztrák származású Harruckern János György, aki a törökök elleni harcokban folytatott tevékenységének jutalmaként megkapta Békés vármegye jelentős részét, közte Csabát.

– Ausztria gazdag és innovatív ország, amelytől mindig lehetett és lehet tanulni – folytatta Békéscsaba polgármestere. Több osztrák tulajdonban lévő cég működik a megyeszékhelyen – Marczek-Kner, Mondi, Hirschmann, Tondach és Frühwald –, amelyek fejlődnek, fejlesztenek, egyre több és több embernek adnak munkát, tehát mindenképpen fontosak a jelen és a jövő tekintetében.

Hozzátette, hogy a Tondach révén Európa legnagyobb cserépgyártó üzeme működik Békéscsabán, és a cég olyan bővítést tervez, hogy téglákat is készítenek majd. Hangsúlyozta: örült a nagykövet látogatásának, és kérte, hogy amennyiben osztrák befektetők helyszínt keresnek, akkor Békés megyét, mint lehetséges helyszínt mindenképpen említse meg.

– Több eleme is lehet, van az együttműködésnek – folytatta Herczeg Tamás. Felhívta a figyelmet, hogy ápolni kell a hagyományokat, folytatni kell a kulturális vonalat, illetve aláhúzta, hogy a civil életben is szoros kapcsolatokra kell törekedni. Úgy véli, hogy az épülő M44-essel Békés megye közelebb kerül Ausztriához.

Ő is kiemelte: egyrészt állami forrásból, másrészt európai uniós, TOP-os forrásból ipari parkok létesülnek Békéscsabán, amiket élettel kell megtölteni, ebben számítanak az osztrák tőkére. Békés megyében van munkaerő-tartalék, illetve olyan szakképzési rendszer működik, amire számíthatnak a vállalkozások. Turisztikai szempontból is cél lehet az osztrákok számára Békéscsaba és Gyula.

Fontos gazdasági partnerek

Mag. Elisabeth Ellison-Kramer elmondta: Orosházán a Harruckern-családra emlékeztek az Osztrák Hét keretében, valamint az SOS Gyermekfalut is meglátogatta. Békéscsabán második alkalommal járt, szerinte a Tondach számára kiválóak a feltételek.

Beszélt arról: Ausztria és Magyarország fontos gazdasági partnerei egymásnak – Magyarország számára Ausztria a második, Ausztria számára Magyarország a hetedik legfontosabb az export tekintetében –, és az osztrák tőke az egyik legnagyobb volumenben Magyarországon fektet be.

A nagykövet megosztotta, hogy szereti a Békés megyei tájat, igyekszik továbbadni és reklámozni, hogy milyen csodás vidékről van szó, ahova a meglátása szerint még több embernek kellene ellátogatnia.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában