Értéktár

2018.01.16. 06:55

Békéscsabai ipari és műszaki értékké vált a Krenfi kerékpár

Bekerült a Békéscsabai ­Települési Értéktár ipari és műszaki megoldások kate­góriájába a Krenfi kerékpár­, melyből egykoron évente­ 150 darabot állított elő a békéscsabai Krajcsovics család vállalata. Az országszerte ismert cég felívelésének az államosítás véget ­vetett, azonban az egyedi kerékpárok emlékét azóta is sokan őrzik.

Nagy-Laczkó Viktória

Tavaly decemberben fogadta el az értéktári­ ­bizottság Solymosi Attila ­kérelmét, miszerint a jövőben hivatalosan is békéscsabai értékként tekintsenek a Krenfi­ kerékpárra. A kérelmet felterjesztő KerékPárt Bringaklub vezetője igazi biciklirajongóként tekint magára, s egy­koron közvetlen kapcsolatban állt a virágzó vállalatból lett állami céggel.

– Tizenkét évet dolgoztam a ma már nyomdagépek javításával foglalkozó Krenfinek. A régmúltban széles körben ismert, jól csengő nevet viselő vállalat alapjait Krajcsovics Endre teremtette meg, aki a Petőfi utcában nyitotta meg saját kerékpárjavító műhelyét 1905-ben. A géplakatos-­mesterségű, arany okleveles mester házasságából hat gyermek született, két lány és négy fiú, akik apjuk szigorú és szerető gondoskodása nyomán átvették a családfő szaktudását, és a későbbiekben tovább gyarapítva azt, növelték a cég jó hírnevét – idézte fel a család történetét Solymosi­ Attila.

– A legkisebb gyermek korán meghalt, így öt testvér alapította meg a Krajcsovics Endre és Fiai Műszaki-­Ipari és Kereskedelmi Vállalatot 1936-ban. Innen származik a név is, ami egy mozaikszó: Krenfi.

Attila a munkája során ismerkedett meg a vállalatot alapító Krajcsovics család történetével, és az általuk készített bicikliével. Kerékpárrajongó lévén hamar „szerelembe esett” a Krenfik iránt. A bringagyűjteményét azóta két csabai is gazdagítja: egy női és egy férfivázas Krenfivel egészítette ki az értékes kollekcióját.

– A padlásleleteket a környező településekről gyűjtöttem össze, s jómagam újítottam fel mindegyiket. Nagyon érdekes a családi vállalat története, ugyanis megtudtam, hogy nemcsak kerékpárkészítéssel foglalkoztak, hanem varrógépek, motorkerék­párok, korcsolyák javításával és gyártásával is – mesélte el Attila. – Sőt, nyitottak egy boltot is, ahol saját termékeiket, alkatrészeiket árusították.

A felújított Krenfi a mai kerékpárok között is megállja a helyét. Beküldött fotó

A családi vállalkozás fémipari üzemében nikkelezést, krómozást, motor- és gépjavítást is vállaltak, ahol a feleségek is aktív tevékenységeket folytattak. Az asszonyok – a családi elfoglaltságuk mellett – nagy szorgalommal igyekeztek helytállni. A Krajcsovics családot a második világháborúban érte el az első tragédia, elvesztették a cég egyik lelkét, Krajcsovics Lászlót.

– László sosem tért haza a frontról, helyét Béla vette át.

S bár a Krenfi néhány évig még szépen gyarapodott – huszonöt főt foglalkoztattak a század közepén –, az egyre súlyosbodó háborús évek már nem kedveztek a vállalkozásnak. A harcok végeztével az államosítás vetett véget a család elképzeléseinek. A dinamikusan fejlődő vállalat története 1952-ben ért véget, s az országosan is elismert Krenfi cégből – mely igazi márkanévként jól csengett a városban és az országban egyaránt – vasipari szövetkezet lett. Az egykori tulajdonosokat pedig alkalmazottként foglalkoztatták – zárta a család történetét Solymosi Attila.

Krenfi-kiállítás nyílt hétfőn

Solymosi Attila szervezésében­ Krenfi-kiállítás nyílt hétfőn­ a Csabagyöngye Kulturális Központban. A férfi lapunknak ­elmondta, összesen hét kerék­párt tekinthetnek meg az ­érdeklődők február 16-ig. A ­biciklik között felújított és fellelt állapotúak is vannak.

– A legrégebbi 1929-es gyártmányú, de látható egy 1938-ban és egy 1941-ben készített példány is – részletezte a szervező. – Valódi különlegesség, hogy mindegyiken megtalál­ható az eredetiséget jelző nyaktábla, mely a legértékesebb ­részét képzi a kétkerekűeknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában