videóval

2018.08.15. 11:29

Bekerítette a sűrű dzsungel a kiscsákói szellemkastélyt

Időről időre kritikus vélemények olvashatók a világhálón az egykoron szebb napokat is látott kiscsákói kastély napról napra romló állapota miatt. A pusztulás madártávlatból még borzasztóbb, mint a földön, körbejárva a valaha impozáns épületegyüttest. Akik bármilyen okból kötődnek ehhez a helyhez, a kastélyhoz, azokat sokkolja a látvány, és fájdalmasan élik meg az ingatlan körüli bizonytalanságot. Kis közösségük évente szervez találkozót, próbáltak már mentőakciókat tenni, de nem jártak sikerrel.

Cs. I.

Madártávlatból készült felvétel került ki a napokban a Facebook­ közösségi oldalra. Egy fiatalember, aki valaha maga is kiscsákói lakos volt, készítette a megdöbbentő kisfilmet. Kérdésünkre Leszenyiczki Pál elmondta, hogy Kiscsákón nőtt fel, a nagy tanyai házsoron.

Videó: Leszenyiczki Pál

– Gyerekként sokat jártunk a kastélyhoz, szívünkhöz nőtt, én még lakodalomban is voltam a kastélynál. Szerveztek ott vacsorákat is. A mi időnkben farsangoltunk is, de volt focipálya, szép park, szóval, gyönyörű volt, és itt a lényeg: csak volt! Mostanra szörnyű állapotba került az épület és környezete. Talán az utolsó pillanatban még valaki megmentheti. Én 15 éve nem jártam arra. Most ezért is forgattam a rövid videót. Megrendítő a végnapjait élő kastély látványa – tette hozzá.

Egyre erőteljesebben visszaköveteli a természet magának a területet. A szerző felvétele.

Valóban az. Ezt már kísérőinkkel állapítottuk meg a helyszínen. Kullancsok elleni riasztóval felvértezve magunkat úgy határoztunk, hogy bebarangoljuk a dzsungellé vált környéket. A nagyszénási Nagy Lajos és felesége, az idei kiscsákóiak találkozójának szervezői kísérőinknek szegődtek.

Fotó: Leszenyiczki Pál

A kastéllyal kertszomszédos Füzes Miklóshoz mentünk, aki immáron esztendők óta figyeli, hogy milyen méltatlan módon lett tolvajok prédája az ifjú Geist Gáspár által az 1800-as esztendőkben (valószínűleg Ybl Miklóssal) terveztetett egykori vadászkastély, amit egy német férfi vett meg a rendszerváltás után. Javítgatta, ám pénze és ereje is megfogyatkozott. Halála után pedig az örökösök nem foglalkoztak a várral (ahogy ők nevezik).

– Felvettem a Németországban élő örökösökkel a kapcsolatot. Az a szándékom, hogy szaktudásommal a kastélyt és a területet élhetővé tegyem, a még megmenthetőt megmentsem, állagát megőrizzem. Meg kell állítani a kastély pusztulását – summázta terveit az építőiparban jártas kiscsákói Füzes Miklós, miközben átvágtunk a bozótoson. A tető siralmas állapota láttán elmondta, ellopták a szarufákat, minden, még értékes építőanyagot, fémet, palát elhordtak.

A szerző felvétele.

A kastélyhoz tartozó területen csapások, ösvények jelzik, ott bárki átjárhat. Ennek is véget akar vetni a tulajdonosok hozzájárulásával a szomszéd, aki az örökségvédelemmel is felvette a kapcsolatot. Ha Magyarországra érkeznek az örökösök, velük helyszíni bejáráson, a látottak felmérésével, kölcsönös megállapodásban rögzítik a teendőket.

A Geist-kastély évtizedek óta Csipkerózsika-álmát alussza, válik szellemkastéllyá. Pusztulása megállíthatatlan. Dávid Zoltán, Orosháza polgármestere érdeklődésünkre elmondta, pár éve találkozott a külföldi örökösökkel (a német Karl-Heinz Rechmann feleségével és az elhunyt férfi gyermekeivel), akiknek nincs komolyabb szándéka az épülettel. Szóba került, hogy megvenné a kastélyt a város. A polgármester szerint irreális összegről volt szó, így nem jutottak egyezségre. A köz­igazgatásilag a városhoz tartozó településrészen 40 ház áll, mindig akad közöttük eladó és akad azokra vevő is, hiszen olcsón lehet megvásárolni. De az egykoron szebb napokat, évszázadokat látott szellemkastély egyelőre gazdátlan.

Költségigényes minden munka, szükséges az egyeztetés

A Békés Megyei Kormányhivatal építésügyi, hatósági, okta­tási és törvényességi felügyeleti főosztályától az alábbi tájékoztatást kapta lapunk.

A műemléki védettségű kastélyépület helyreállítására és belső átalakítására az Országos Műemlékvédelmi Hivatal Műemlékfelügyeleti Igazgatóság az építtető számára 1995-ben építési engedélyt adott ki. Az építési munkálatokat az építtető megkezdte, de halála miatt a munkálatok félbeszakadtak. Az örökösöket többször az épület állagmegóvására, felülvizsgálatára kötelezte a hatóság. A kötelezés két kiskorú németországi lakos részére szólt.

2014-ben Orosháza jegyzője jelezte, hogy a kastély épületének állapota tovább romlott. A telekre illetéktelenek is bejártak, így az balesetveszélyt jelentett, ezért kérte az örökségvédelmi hatóság intézkedését. A lepusztult, romos állapotú épület drótkerítéssel körbekerített. Arra a telek minden oldalán figyelemfelhívó feliratokat helyezett el a hatóság, figyelmeztetve a balesetveszélyre. A hatóság az épület jó karbantartására vonatkozó kötelezési eljárást indított az épület tulajdonosaival szemben, azonban az eljárás megindítására vonatkozó értesítést nem sikerült kézbesíteni, az ismeretlen címzett megjelöléssel érkezett vissza.

Az örökségvédelmi hatóságnál idén érdeklődött egy kiscsákói lakos, aki felajánlotta segítségét. Az ingatlannak nem tulajdonosa, a kastély ügyében részéről bármilyen intézkedés csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges. Az épület állapota alapján az ideiglenes védettség elkészítése jelentős anyagi ráfordítást igényel. Az épület állagmegőrzésének leghatékonyabb módja a munkálatok hatósági úton történő elvégzése lenne, ez a költségigény miatt nehezen kivitelezhető. Az épület megvédése, esetlegesen állami tulajdonba vétele érdekében a tulajdonosokkal való egyeztetés, együttműködés elengedhetetlen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában