megelőzés

2018.06.17. 20:27

Bár egyre kevesebb a lopás a strandokon, fontos az óvatosság

A strandokon az ember értékei meglehetősen ki vannak szolgáltatva, hiszen a vízbe mégsem viszünk magunkkal se pénzt, se telefont. Jó hír, hogy úgy tűnik, egyre kevesebben pályázatnak a parton hagyott értékekre, de ettől még az óvatosság elengedhetetlen.

T.-V. F.

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy Békés megyében nem gyakran, de időnként történnek lopások a strandokon, fürdőkben, a rendbontások azonban egyáltalán nem jellemzőek – tájékoztatta hírportálunkat Vargáné Szombati Andrea megyei rendőrségi sajtószóvivő.

A nyári hónapokban a Gyulai Várfürdőben strandrendőri szolgálat működik, Békéscsabán pedig a gyalogos és kerékpáros rendőrjárőrök útvonalában szerepel az Árpád fürdő. A visszatérő ellenőrzések célja elsősorban a bűnmegelőzés.

Mint megtudtuk, a megyében az utóbbi években visszaesőben vannak a strandokon történt bűnesetek száma, legyen szó szabad-, vagy kiépített, medencés strandokról. Persze, ettől függetlenül nem árt az óvatosság, ehhez az alábbi tanácsokkal szolgált a rendőrség:

A lopások megelőzésével kapcsolatosan fontos kiemelni, hogy a fürdőzők csak annyi pénzt vigyenek magukkal, amennyire szükségük lesz! Ha bankkártyát nem használnak, akkor ne vigyék magukkal! A strandon pénztárcát, mobiltelefont, fényképezőgépet, autó indítókulcsát és más ezekhez hasonlóan értékes dolgokat ne hagyjanak még percekre sem őrizetlenül. Azzal, hogy törölközővel letakarják, nem védik meg személyes dolgaikat. Olyan fürdőben, ahol van értékmegőrző, vegyék igénybe ezt a szolgáltatást! Ha nincs értékmegőrző, úgy tegyék le táskáikat, hogy tudják figyelni, vagy ha társasággal fürdőznek, valaki mindig maradjon a csomagok mellett!

Sokan kerékpárral érkeznek a strandra. A rendőrség kéri a bicikliseket, hogy még rövid időre se hagyják lezáratlanul a kerékpárjukat. Jó minőségű zárat használjanak és kerékpártárolóhoz, oszlophoz, fához zárják oda a kerékpárt. Táskákat ne hagyjanak a kormányon, a bicikli kosarában. A parkoló autókat is gondosan le kell zárni, az ablakokat ne hagyják leengedve és az utastérből is vegyék ki a táskákat, pénztárcát, telefonokat!

Lopás esetén a lehető legrövidebb időn belül szóljanak a fürdő személyzetének, akik értesítik a rendőrséget, vagy hívják a 112-es segélyhívót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában