trükkös telefonálók

2018.09.24. 18:49

Balesetre hivatkozva kértek pénzt a csalók

Kifogyhatatlan tárházzal rendelkeznek a trükkös – mondhatni: unokázós – csalók. A minap a békéscsabai, de fővárosban élő nő hozzátartozóitól súlyos balesetre hivatkozva próbáltak meg pénzt kicsalni. A rendőrség óvatosságra int, érdemes azonnal ellenőrizni a hívás valóságtartalmát.

Licska Balázs

Fotó: Shutterstock illusztráció

– Este fél 8-8 óra körül hívták fel anyósomat a vezetékes telefonon, konkrétan, név szerint őt keresték – elevenített fel egy nemrég történt esetet a békéscsabai, de jelenleg a fővárosban élő Knyihár Ágnes, hozzátéve, vélhetően kikeresték anyósa nevét és telefonszámát a telefonkönyvből. A titokzatos telefonáló – aki magát rendőrnek vagy orvosnak adta ki – azt mondta, hogy a gyerekek súlyos balesetet szenvedtek.

A telefonáló azt állította, hogy Ágnes férje hármas karambolban megsérült, az életéért küzdenek. Mivel a balesetet ő okozta, ezért a rabkórházba viszik. Ha azonban megtérítik a sértett kárának legalább felét azonnal, akkor elintézik, hogy ne a rabkórházba szállítsák. Az anyós annyit mondott, hogy legfeljebb 10 ezer forintot tart otthon, de ha kell, akkor tud kölcsönt kérni. Ezt vélhetően kevesellte a telefonáló, mivel rövidre zárta a beszélgetést.

Fotó: Shutterstock illusztráció

Az egész trükk úgy derült ki, hogy az anyós zokogva hívogatta Ágnes szüleit, akik pont egy rendezvényen voltak, ezért nem tudták rögtön felvenni a telefont. Ők tárcsázták aztán Ágneséket, hogy vajon mi lehet a probléma, amiért az anyósék többször is keresték. Több telefont követően tisztázták a helyzetet, hogy nem történt semmilyen baleset, mindenki jól van.

– Ijesztő az egész történet – összegezte Ágnes, hozzátéve, hogy férje bejelentést tett az ügy miatt a rendőrségen. A rendőrök elmentek az anyósáékhoz, mivel az anyósa megadta a lakcímét is a titokzatos telefonálónak. Jó tanácsként annyit mondott Ágnes: ilyenkor talán érdemes rögtön azt hívni telefonon, aki állítólag balesetet szenvedett, és utánakérdezni, hogy valóban történt-e ilyesmi.

A rendőrségen lapunk érdeklődésére felelevenítettek egy pár hónappal ezelőtti történetet is, jelezve: a nagymama pont azt tette, amit a rendőrség a bűnmegelőzési ajánlásokban rendszeresen megfogalmaz. Így nem tudták becsapni, nem érte kár.

Egy 82 éves békéscsabai nőt egy idegen férfi hívott fel, az unokájaként mutatkozott be és azt kérte, hogy a nagymama töltse fel a telefonját 10 ezer forinttal, mert bajban van. Az idős asszonynak gyanús volt a dolog, és végül úgy döntött, hogy az interneten utal át pénzt. Erre a hívó azt mondta, hogy akkor küldjön 50 ezer forintot, lediktált egy bankszámlaszámot is. A nagymama előtte azonban felhívta az unokáját, aki elmondta, hogy nincs bajban, nem kért pénzt, nem ő telefonált.

Az unokának adják ki magukat

A trükkös csalók esetében előfordulhat, az unokának vagy más hozzátartozónak adják ki magukat, hogy az áldozatra nagyobb hatást gyakoroljanak. Színlelt ok lehet, hogy a rokon balesetet szenvedett, és az okozott károk rendezése miatt pénzre van szükség; hogy az unoka vagy hozzátartozó kölcsönt vett fel, amit sürgősen vissza kell fizetni; hogy a rokon bajba került, esetleg fogságban van, és csak pénzért cserébe engedik szabadon. Nem ritka, hogy nyeremény ígéretével tárcsáznak a csalók. Nem szabad idegeneknek személyes adatokat, bankszámlaszámot, bankkártyák PIN-kódját megadni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában