bihari madárvárta - galériával

2018.05.19. 17:24

A természetvédelem fontosságát mutatták meg Biharugrán

Ezernél is több látogatót vonzott szombaton a Bihari Táj Napja, amit a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága és a helyi önkormányzat hívott életre a Bihari Madárvártán.

Licska Balázs

Az eseményen rengeteg kisgyermekes család vett részt, illetve többen voltak olyanok is, akik méretes, szinte méteres optikákkal felszerelt fényképezőgépekkel érkeztek, hogy megörökíthessék a különlegességeket.

Az érdeklődőket például traktorokkal, dzsippekkel vitték körbe a halastavaknál, a területen ritkaságszámba menő fajokat, például nyári ludakat, kócsagokat, gémeket, bíbiceket figyelhettek meg. A botanikai túra ugyancsak érdekességek sorát rejtette, mint ahogy a pár éve kialakított Sző-réti tanösvény is, ahol szakemberek ismertették, hogy mik fedezhetők fel.

 

Azokra is többféle program várt, akik nem mozdultak volna ki a Bihari Madárvártáról: madarakat gyűrűztek, vízi élőlényeket mutattak, illetve bemutatták az ősi kisszerszámos halászati módokat is. A kicsikre és nagyokra több állomásból álló természetvédelmi vetélkedő, kézműves foglalkozás ugyancsak várt, a gyermekek régi korok játékait felvonultató népi játszótéren is szórakozhattak.

– A Bihari Táj Napja leghangsúlyosabb célkitűzése, hogy bemutassa a Körös-Maros Nemzeti Park és a többi nemzeti park, a természetvédelem fontosságát – mondta dr. Tirják László igazgató, hozzátéve: az érdeklődőknek olyan programokat állítottak össze, hogy teljes képet kaphassanak a nemzeti parkban és a Bihari Madárvártán folyó munkáról.

Kiért arra, hogy a rendezvény az elmúlt évek tapasztalata alapján egyértelműen életképes, erre bizonyíték, hogy egy nagyvárostól távol eső helyszínre több mint ezren látogatnak el. Fontosnak ítélték, hogy a környékbeli csoportoknak, együtteseknek is fellépési lehetőséget biztosítsanak, ezért a színpadon ők szórakoztatták kulturális műsoraikkal a nagyérdeműt.

– A Bihari Táj Napja a természetbarátok és a kisgyermekes családok napja – fogalmazott Kiss Annamária, Biharugra alpolgármestere. Hangsúlyozta, hogy kiváló az együttműködés az önkormányzat és a nemzeti park között. Beszélt arról, hogy a rendezvénnyel nem csak a nemzeti park ismerhető meg. Az érdeklődők Biharugráról is teljes képet kaphattak, ellátogathattak a falumúzeumba és a Szabó Pál irodalmi emlékházba is, amit segített, hogy a piac és a Bihari Madárvárta között kisvonat közlekedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában