nyári szünet

2018.07.19. 11:18

A szünetben sem tanácsos a gyerekeket egyedül hagyni

A nyári szünet idejére sok esetben gondot okoz a szülők számára gyermekeik felügyeletének biztosítása. Amennyiben nincsenek rokonok vagy barátok, akikre bízhatnák csemetéiket, akkor különböző táborok közül válogathatnak, viszont ezek nem mindenki számára elérhetőek, és nem tartanak a szünidő kezdetétől a végéig.

Vásári Erzsébet

A rendőrség illetékese a témával kapcsolatban elmondta, hogy gyermekeink egyedül hagyása esetén a legfontosabb a folyamatos kapcsolattartás, például telefonon keresztül. Tanácsos emellett mindennap megbeszélni azt, hogy a már önállóan közlekedő gyermek hol és kivel fogja­ tölteni szabadidejét. Legszerencsésebb, ha közösen találnak ki olyan elfoglaltságot számára, ami élményt jelent, de egyben biztonságos is.

A Békés Megyei Rendőr-­főkapitányság közleményében felhívja a figyelmet arra is, hogy mindig jegyezzük fel gyermekünk társainak, barátainak és azok szüleinek elérhetőségét arra az esetre, ha csemetéinket nem érjük el. Biztonságuk megőrzésének érdekében pedig fontos, hogy többször beszéljük meg velük az útvonalakat, melyeken közlekedhetnek, és azt is, hogy tudnak leggyorsabban segítséget kérni, ha bajba kerülnek, és milyen esetben használják a 112-es segélyhívót.

 

Illusztráció: MW

A rendőrök tanácsolják, hogy a könnyebben megoldható felügyelet érdekében a családok fogjanak össze, így szervezve programokat a gyermekeknek. Ezzel a megoldással mindig másik szülő kísérheti a társaságot.

Kiemelték, hogy kisgyermekeket soha nem szabad – még rövid időre sem – felügyelet nélkül hagyni, és az általános iskolásokkal is jobb, ha mindig van egy felnőtt kísérő.

Kozma Zoltán klinikai szakpszichológus és igazságügyi szakértő elmondta, hogy a nyári szünidő élményei erőteljes hatással vannak a gyermek személyiségének fejlődésére. Az iskolán kívüli idő, ami a szüneteket is magába foglalja, rendkívül fontos része a gyermekkornak. Ez az időszak eltölthető szabad foglalkozásokkal, vagy programokkal lehet telített is.

Hozzátette, ha túl sok programot sűrítünk a két és fél hónapos szünetbe, az sem annyira szerencsés, de a szülői felügyelet nélkül eltöltött hosszú idő még inkább nehézségeket okozhat a gyerek személyiségének fejlődésében. Mint elmondta, az egyedüllét gyakran olyan helyzeteket okozhat a csemete számára, melyek akár kellemetlen élményekkel is járhatnak számára. Az sem elhanyagolható, hogy a kiskorúak még könnyen befolyásolhatóak, hiszen nem alakult ki a megfelelő értékrendszerük. Ennek következtében rávehetőek számukra veszélyes dolgokra, például egy rossz társaságba bekerülve.

A szakember beszámolója szerint pszichológiai értelemben nem javasolt 14-16 évnél fiatalabbakat felnőtt felügyelete nélkül hagyni. A felmenők törődése és odafigyelése nyáron is ugyanolyan fontos, mint év közben. Egyfajta felelősség is a szülő részéről, hogy figyelmét folyamatosan a gyermekére irányítsa, mert amennyiben ez nem sikerül, annak káros hatásai lehetnek. Végül elmondta, hogy a gyerekek egyedül hagyása nem megfelelő nevelési hozzáállás, hiszen az nem csak a testi épséget veszélyeztetheti, hanem lelki károsodást is okozhat.

A nyári napközi megoldás lehet

Petényi Éva Beáta, az egyik megyénkbeli általános iskola­ negyedik évfolyamosainak osztályfőnöke lapunk kérdésére elmondta, annak ellenére, hogy manapság egyre­ nagyobb divat az autóval való közlekedés, osztályának ­tanulói közül legtöbben mégis egyedül járnak iskolába. Vannak olyan diákok, akik haza érve egy rövid időt még felnőtt nélkül tartózkodnak otthon, ugyanígy a nyári szünetben is magukra hagyják őket egy-két órára, de egész napokat nem töltenek magányosan.

Legtöbbször megoldott a felügyeletük, amihez segítséget­ nyújt a szünidő elejére betervezett, pályázat keretében rendezett kötelező iskolai tábor. A nyár további részében diákjai nagyszülőknél, barátoknál vagy egyéb, tematikai táborokban töltik az idejüket. Akiknek ezekre nincs lehetőségük, azok napközi ellátásban részesülhetnek, ami idén Békéscsabán, a Kazinczy Ferenc és a Jankay Tibor iskolában van. Viszont ez a lehetőség a tavalyi nyolc héthez képest most csak négy hétig adott a családoknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában