pénzügyek

2018.07.16. 19:50

A magyar fiatalok közel fele ingatlanra spórol, de a biztonság is fontos

A legfiatalabb generáció a legoptimistább, ha pénzügyekről van szó. A magyar fiatalok jellemzően váratlan kiadásokra és ingatlanvásárlásra takarékoskodnak legtöbbet – derült ki az Intrum európai fogyasztói fizetési jelentéséből, amely a 18-24 év közötti fiatalok pénzügyi szokásait vizsgálta.

Nagy-Laczkó Viktória

A tavaly év végi kutatásban 24 országból 24 401 európai, köztük 1006 magyar állampolgár vett részt. A társaság tájékoztatása szerint a magyar fiatalok várakozásai kedvezőbbek, mint a svéd vagy svájci társaiké: 10-ből 4 magyar fiatal úgy gondolja, jobb életkörülmények között fog élni, mint a szülei. A fiatalok 47 százaléka szerint fog javulni anyagi helyzete a közeljövőben. A legfontosabb megtakarítási cél a váratlan kiadásokra való felkészülés. Az átlagos európai fiatal elsősorban utazásra, fogyasztási jellegű kiadásokra gyűjt, a magyar fiatalok számára viszont kiemelten fontos spórolási cél a saját ingatlan megvásárlása, a megkérdezettek csaknem 40 százaléka kifejezetten erre tesz félre.

Sági Krisztina, a Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma igazgatóhelyettese lapunk megkeresésére elmondta, rendkívül sok tényező játszhat szerepet abban, az európai fiatalok közül a magyar fiatalok a legoptimistábbak pénzügyekben.

Egyre tudatosabbak pénzügyeik terén a fiatalok, sokak számára fontos a váratlan kiadásokra is félretenni /Illusztráció: Shutterstock/

– Egyrészt, mert tudatosan megtervezik a jövőjüket, olyan iskolát, szakmát választanak, amely a munka világába lépve biztos egzisztenciát és családi életet tesz majd lehetővé. Általános véleményük, hogy a jól megválasztott szakmával jó fizetés is jár. S a diákok egy része, felismeri, hogy a nyelvtudásnak milyen nagy hatása lehet a későbbi életére. A pályaválasztás során ezt is mérlegelik, ezért jelentkeznek például két tanítási nyelvű képzésekre vagy nyelvi tagozatokra – fogalmazott az igazgatóhelyettes.

– Másrészt a tanulók pénzügyi tudatossága évről évre egyre magasabb szintű, hiszen egyre több ismeretekre tesznek szert a tanulmányaik során, egyre nagyobb hangsúly helyeződik a pénzügyi tudatosság fejlesztésére az iskolákban. De az optimizmus eredhet abból az élményből is, hogy amikor 21-22 évesen megkapják életük első fizetését, jó érzéssel tölti el őket, hogy most már van egy biztos havi fix összeg, amely felett ők rendelkezhetnek, nem a szüleiktől kapnak havi zsebpénzt. Ebből tudnak félretenni lakásra, nyaralásra – fogalmazott Sági Krisztina.

Megkérdeztük: Mennyire optimista pénzügyekben?

Sipos Manó Csongor: – Egyelőre nem vagyok otthon annyira a pénzügyekben. Két éve kiköltöztem Németországba dolgozni. Újságot hordok ki, és már most jobban keresek édesanyámnál, tehát van rá esély, hogy hosszú távon is jobban fogok élni, mint ő. Jellemzően nyaralásra, valamint a hazalátogatásra teszek félre, illetve zongorát szeretnék vásárolni a közeljövőben.

Stitovits Márk: – Optimista vagyok, igen. Szerintem jól meg fogok tudni élni abból, hogy otthonról streamelek, tehát élő közvetítéseket csinálok, különböző oldalakon játszom. Úgy gondolom, hogy nagyon sok pénzt lehet ezzel keresni. Jelenleg még nem dolgozom, ezért a zsebpénzem teszem félre. Legutóbb például egy MP3-lejátszót sikerült vennem.

Vida Patrik Olivér: – Nyilván­ a gazdaságon is múlik majd, hogy hogyan fogunk élni. De úgy érzem, hogy Magyarországon ez egyre nehezebb lesz, főleg Békés megyében­. Jelen­leg vendéglátásban dolgozom­, és nem gondolom­, hogy többet fogok keresni­ a szüleimnél, de azt sem, hogy kevesebbet. Meglátjuk, most még nem tudom, mit hoz a jövő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában