galériával, videóval

2018.09.23. 15:33

A lovas szolgálatok messze vitték Mezőhegyes jó hírét

A Magyar Készenléti Rendőrség a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. versenypályáján rendezte meg a IV. nemzetközi rendőr lovasversenyt több nemzet lovas rendőreinek a részvételével. A szlovák, a szerb és a lengyel nemzetiségű csapatok mellett az Országos Polgárőr Szövetség, a Hajdú-Bihar és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság, valamint a készenléti rendőrség lovas rendőrei vettek részt.

Csete Ilona, police.hu

A vasárnapi rendezvény célja volt a magyar rendőrség és a meghívott külföldi országok lovas szolgálatai, valamint a rendőrség és az Országos Polgárőr Szövetség Lovas Tagozat közötti szakmai együttműködés fejlesztése, a rendőrség és a készenléti rendőrség presztízsének a növelése a lovas szakmai tevékenységnek a lakosság felé történő bemutatásával – hangzott el a vasárnapi megnyitón.

Fotó: K. Z.

Dr. Kuczik János Zoltán dandártábornok, a készenléti rendőrség parancsnoka emlékeztetett, amikor a rendőrség lóállományának a fiatalítására megérett az idő, felkerestek 40 helyszínt. Így talált egymásra a lovas szolgálat és Mezőhegyes. Azt már Mitykó Zsolt polgármester tette hozzá: Mezőhegyes mindennapi biztonságát szolgálja a rendőrség, a határrendészet, a Ménesbirtok őrsége, két polgárőr egyesület, valamint a térfigyelő kamerarendszer.

– Adott időszakban a készenléti rendőrség lovas járőrei is szolgálatot látnak el. Ennek tudatában mondhatnánk, Mezőhegyes a világ legbiztonságosabb helye.

A városvezető felelevenítette az 1700-as éveket, amikor létrehozták a Mezőhegyesi Császári és Királyi Ménest, hogy évente akár több ezer lovat adjon a hadseregnek.

– Alapítása óta a Ménesbirtok óvja és fejleszti azt a tenyésztési rendet, ami által kiváló képességű lovakat tud átadni a fogatversenyek bajnok hajtóinak, a díjugrató lovasoknak és a Magyar Készenléti Rendőrség, illetve azon más országoknak, amelyek lovas szolgálatokkal kívánják védelmi képességeiket növelni – fogalmazott a városvezető. Bejelentette: elismerve a rendőrség azon törekvését, amely által a nemzetközi lovas kapcsolatok jobbítását segíti elő, a város képviselő-testülete az elmúlt évben városzászlót adományozott a Nemzeti Lovas Díszegységnek. A készenléti rendőrség parancsnokával, dr. Kuczik János Zoltánnal, a Ménesbirtok vezérigazgatójával, Pap István Tiborral egyeztetve, a jövőre jubiláló nemzetközi rendőr lovasversenyen ünnepélyes szalagtűzésre kerül sor.

A versenyt megelőzte szombaton a nemzetközi lovas rendőr konferencia, amelyre tíz nemzet érkezett. A konferencia témája volt a lovas rendőri szolgálat helye, szerepe a XXI. században, a rendészeti lókiképzés és a lovakkal szemben támasztott követelmények.

Eredmények

Szimultán versenykategóriában első helyezett lett a szlovák Marián Zgola, második helyen a lengyel Karol Moleda, míg a harmadik helyen a szerb Mladen Zifkovic végzett.

A rendőri akadályverseny kategóriában az élen a szerb Mladen Zifkovic végzett, a dobogó második fokára a lengyel Karol Moleda állhatott fel, a harmadik helyet Makár Henrietta r. törzsőrmester, a Készenléti Rendőrség rendőre szerezte meg.

Az összeszett számok legeredményesebb versenyzője Mladen Zifkovic lett.

Különdíjakat kaptak:

– Makár Henrietta r. törzsőrmester (KR) – a legeredményesebb női versenyző, a legeredményesebb nóniusz fajtájú lóval versenyző Úttörő nevű lovával

– Mladen Zifkovic (Szerbia) – legeredményesebb külföldi versenyző

– Karol Moleda (Lengyelország) – legtechnikásabb versenyző

– Soltész Barnabás r. törzsőrmester (KR) – legeredményesebb férfi versenyző

– Kertész Attila r. törzsőrmester (KR) – a legfiatalabb lóval szereplő versenyző

– Karácson Mária r. főtörzsőrmester (Hajdú MRFK) – legeredményesebb magyar megyei rendőrlovas

– Oszterman Zita – a legeredményesebb polgárőr.

A díjakat átadta dr. Kuczik János Zoltán r. dandártábornok, a Készenléti Rendőrség parancsnoka, dr. Polyák Zsolt r. dandártábornok, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, dr. Nagy György r. alezredes, a KR Különleges Szolgálatok Igazgatóságának igazgatója, dr. Hatala József ny. r. altárbornagy, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke, Simon Sándor r. ezredes, a KR Különleges Szolgálatok Igazgatósága Bevetési Főosztály III. főosztályvezetője, Görbe Attila r. alezredes, a KR Különleges Szolgálatok Igazgatósága Bevetési Főosztály III. Lovas és Kutyás Szolgálati Osztály vezetője, Mitykó Zsolt, Mezőhegyes város polgármestere és Varró József, többszörös magyar lovas bajnok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában