csabai kolbászfesztivál

2018.10.20. 15:20

A kolbászkirály nem is tudta, hogy nevezett

A 22. Csabai Kolbászfesztivál péntek esti ünnepélyes megnyitója keretében adták át a nemzetközi szárazkolbászverseny díjait. Az első helyezett, vagyis a kolbászkirály dr. Vincze Gábor pszichiáter főorvos lett kulárés kolbászával.

Ny. L.

Fotó: Imre György

Elmondta, igazi csapatmunkában készült a nyertes kolbász. Kellett hozzá Kocziha Mihály szakmai irányítása, valamint a főorvos két fiának, az ortopéd sebész Gábornak és a mezőgazdász Dávidnak a gyúrása, töltésben segédkezése. Magát a húsösszetételt, a fűszerezést dr. Vincze Gábor vállalta magára. Tavaly harmadik helyen végzett kulárés vastagkolbászával, nagyon boldog, hogy most a zsűri a legjobbnak találta ezt a terméket.

Fotó: Imre György

– Külföldi szakmai konferencián adtam elő, amikor be kellett volna vinni a versenydarabot – emlékezett a főorvos. – Dávid fiam ment be önhatalmúlag a kamrába, és nevezett a nevemben.

A kolbászkirály kiemelte, gyermekkora meghatározó élménye volt a disznóvágás. Előtte aprították a fát a perzselőbe, pucolták a fokhagymát, előkészítették az edényeket. A disznótorkor mindent műveletet végzett, kivéve a bélmosást és a zsírsütést.

– Szociális, családi eseménynek számított egy disznótor, megvolt a szertartás jellege, mindenki pontosan tudta, mi a feladata – ecsetelte a győztes. – Ma már nem vágunk hízót, de minden évben készítünk kolbászt. A hagyományokat, a hús fűszerezését, összedolgozását, a megfelelő töltés tudományát átadtam a fiaimnak is, akik nagy lelkesedéssel vesznek részt a kolbászkészítésben. Tudják, mennyire fontos a füstölés, a megfelelő tárolás, és a kolbászra rendszeresen rá kell nézni, nem csak akkor amikor vágunk belőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában