sportrendezvény

2018.09.22. 19:23

A gyerekekért is versenyeztek a szeghalmi Pákász Futamon

Rekordszámban vettek részt az idei szeghalmi Pákász Futamon. A jótékonysági célt is szolgáló sportrendezvényen valamivel több mint hétszázan álltak rajthoz. A legfiatalabb nevező kettő, a legidősebb 69 éves volt.

Nagy-Laczkó Viktória

Évről, évre nő a jótékonyságra is nagy hangsúlyt fektető Pákász Futam népszerűsége. A szeptemberi, kissé borús, szeles időjárás ellenére rekordszámú nevező jelent meg a békési térségben, hogy gyalogosan, kerékpárral, görkorcsolyával vagy futva tegye meg a kiválasztott táv egyikét vagy akár több kategóriában elindulva mérettesse meg magát. Az ötödik alkalommal megrendezett eseményen 35 gyalogos, 430 kerékpáros és 240 futó idejét mérték a szervezők.

Madai Melinda, Papné Somogyi Zsuzsanna és Forgó Zsolt /A szerző felvétele/

– Kettő kivételével (5 kilométer gyalog és 72 kilométer kerékpár) a távok hasonlóképpen alakultak az eddigiekhez: az említett újdonságokon felül 15, 25 és 35 kilométer hosszú gyalogtúrák, 18 és 38 kilométeres kerékpáros és görkoris, valamint 5, 10,5 és 21 kilométeres futva megtehető távok közül választhattak a nevezők. Ezen felül most is volt „Együtt fut a család“ (500 méter) és gyermek (1200 méter) kategória – árulta el Papné Somogyi Zsuzsanna, a szervező Pákász Futam SE elnöke, Szeghalom futónagykövete. Hozzátette, a nevezők számának növekedését az új, 72 kilométeres biciklis szakasznak tudja be. „Ennek köszönhetően azok is megjelentek a versenyen, akiknek a 32 kilométer hosszú táv már nem jelentett kihívást” – fogalmazott.

Csíkos Dániel gyulai és Papné Somogyi Zsuzsanna szeghalmi BSI futónagykövet /A szerző felvétele/

A gyalogosokat, kerékpárosokat és futókat megmozgató sportrendezvény a szlogenjéhez híven – Jókor, jó helyen lenni és jót tenni – ebben az esztendőben is jótékonysági célt szolgált: a szeptember 22-ei futamon befolyt összeg egy részéből idén a gyermekek korai fejlesztését, logopédiai terápiát, nevelési tanácsadást, gyógytestnevelést is végző Békés Megyei Pedagógiai Szakszolgálat szeghalmi tagintézményét támogatták a szervezők. A 250 ezer forint értékű felajánlást délelőtt át is adták a szakszolgálat képviselőinek.

A nevezők közül többen hangoztatták, a rendezvény karitatív jellege miatt is járnak vissza minden évben az egész napos, a D’Orsay Kastélykertből induló programra.

Fotó: Dányi István

– Ez az ötödik Pákász Futamom. Nagyon szeretem a versenyt, mert mindig jó, családias hangulat vár itt rám. A szervezés kiváló, és szimpatikus, hogy jótékonyságra is fordítanak a bevételből – árulta el a hódmezővásárhelyi Forgó Zsolt, aki 38 kilométer biciklizés után futott le egy félmaratont. – Ideális volt az idő mind a kerékpározáshoz, mind a futáshoz: a nap elején, az első hét kilométer bringázás után szakad le az ég, pont Füzesgyarmaton voltunk, de nem zavart bennünket, inkább felfrissítő érzés volt.

Fotó: Dányi István

Madai Melinda a negyedik alkalommal járt a szeghalmi versenyen. „Szeretem a rendezvényt, mindig örömmel jövök a városba. Úgymond visszahúz a szívem ide, ugyanis itt futottam életem első félmaratonját négy évvel ezelőtt. Azóta rendszeresen ekkora és ennél nagyobb távokat is teljesítek. Két hét múlva például egy budapesti maratonon indulok el, így a Pákász Futam egyben felkészülést is jelent számomra” – mondta el Melinda, aki Zsolthoz hasonlóan 38 kilométer kerékpározás után futotta le a 21-es szakaszt. A Békés megyéből elszármazott, jelenleg Hódmezővásárhelyen élő hölgy másodikként ért célba.

Fotó: Dányi István

A legfiatalabb versenyző, a két éves Gyuszika, édesanyjával, Bereczki-Csaba Mónikával vett részt a rendezvényen. A gyomaendrődi sportoló 10 kilométert futott, s közben babakocsiban tolta a legifjabbat. A legidősebb, Kerékgyártó Istvánné a gyalogosok között indult, 15 kilométer után ért célba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában