Békéscsaba

2018.10.15. 13:50

A fejtetű nem válogat, bárkinél előfordulhat

Évről évre egyre kevésbé jellemző, de még mindig előfordul a fejtetvesség az óvodákban és általános iskolákban. A védőnő szerint a témában a legfontosabb a megelőzés, megjelenésekor az alapos kezelés és az, hogy beszéljünk róla gyermekeinkkel.

Vásári Erzsébet

Hiába a megfelelő tisztálkodás, bárkibe befészkelhetik magukat a tetvek

Szenti Zoltánné, a békéscsabai védőnői szolgálat vezetője a témával kapcsolatban elmondta, a fejtetű olyan élőlény, ami kizárólag az ember hajas fejbőrében él, s egy elhanyagoló környezetben könnyen elszaporodik, majd érintkezés, játék közbeni összebújás, egymás fésűjének vagy sapkájának használata esetén gyorsan tovább- terjed bárkire – hiszen a tetű nem válogat.

Leggyakrabban a különböző gyermekközösségekben, főleg a 3-12 éves korosztálynál fordul elő. Fertőző betegségeket ugyan nem terjeszt, de a vérszíváskor a szervezetbe jutó anyagok miatt kialakuló viszketés és ennek következményeként a vakarózás felsebezheti a bőrt, így másodlagos bőrgyulladáshoz vezethet.

A védőnői szolgálat számára törvény írja elő a fejtetvesség ellenőrzését. A szabályzat alapján az óvodákban és általános iskolákban negyedévente – szeptemberben, januárban és áprilisban – kötelező minden gyermeknél elvégezniük a szűrést. Beszámolója szerint abban az esetben, amikor az átnézés idején valamelyik gyermeknél észlelik, akkor a szülőt értesítik.

A fejtetvesség kíméletes, korszerű termékek használatával megelőzhető. Illusztráció: MW.

Ha a jelzés ellenére nem végzik el a kezelést, újbóli felszólítást küldenek számukra. Intézményben történő tetvetlenítés pedig csak akkor végezhető el, ha a gyerek otthonában nem tudják elvégezni azt, vagy a tetű nagyon elterjedt, és akut fertőzésre utalhat a probléma.

Szenti Zoltánné hozzátette, hogy a jelenség azonban bármikor előfordulhat, ezért a rendelet szerint annak, aki észleli – legyen szülő, óvodapedagógus vagy tanár –, kötelessége a kezelés, illetve a jelzés a közösségnek és a védőnői szolgálatnak.

Szenti Zoltánné elmondta, tapasztalatai szerint az évek elteltével egyre kevesebb a fejtetű előfordulása, és egyre újszerűbb, gyógyszertárban beszerezhető irtószereket fejlesztenek ki elpusztítására, továbbá léteznek megelőző termékek is. Hozzátette, korábban ezek a samponok erős szagukról voltak ismertek, de az újabbakra ez már nem jellemző.

A vezető védőnő a fejtetűtől óvakodó szülőknek azt javasolja, hogy a megelőző szereket használják gyermekeiknél, hiszen ezek a legkíméletesebbek. Ezek elérhetőek spray és hajsampon formájában is, és olyan anyaggal vonják be a hajat, amiben nem telepszik meg a rovar. A mai modern készítmények között található például egy szerrel bevont sapka is, amit 45 percre kell a fejre tenni, ez alatt lebontja a serkéket, elpusztítja a tetveket, amiket utána már csak ki kell fésülni.

Hangsúlyozta, hogy a fejtetvességet nem szabad tabutémaként kezelni, ugyanis amíg emberek léteznek hajas fejbőrrel, addig fejtetű is van. A gyermekekkel érdemes beszélni róla, játékos formában tudatni velük is, hogy ez bárhol, bármikor előfordulhat, és senkinek nem kell kellemetlenül érezni magát miatta.

Két csoportban visszatérő vendég volt

Királyné Egri Mónika, a Szigligeti Utcai és Kazinczy Lakótelepi Óvoda vezetője elmondta, idén szeptember óta még nem fordult elő intézményükben fejtetű, de a tavalyi évben két csoportjukban is visszatérő volt a Szigligeti utcai épületükben.

A problémát akkor a védőnők segítségével és a szülők bevonásával igyekeztek megoldani, továbbá folyamatosan megtették az óvintézkedéseket, melyekbe beletartozik például az ágyneműk mosása 90 fokon.

Hozzátette, a családlátogatásaik alkalmával minden szülővel elolvastatnak egy tájékoztatót, ami arról szól, hogyan előzzék meg a fej tetvességét, illetve előfordulása esetén miként akadályozhatják meg terjedését.

Amikor pedig egyik óvodásuk hajában tetűt észlelnek, a szülőt azonnal értesítik. Kérik, hogy vigye haza a gyermeket, és végezzék el otthon a szükséges ápolást, majd másnap orvosi igazolás nélkül újra fogadják intézményükben a kisgyermeket. Továbbá a védőnői szolgálatnál is jelzést adnak minden esetben, akik ezután ellenőrző szűrésre érkeznek hozzájuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában