divat

2018.05.14. 14:01

A divatvilág kevésbé csillogó oldalára is igyekszik rámutatni

Mengyán Eszter érdekes kísérletbe kezdett, egy évig nem tért be egy plázába sem, nem vásárolt ruhaneműt.

V.E.

Mengyán Eszter békéscsabai származású vezető szerkesztővel és divat­­bloggerrel arról beszélgettünk, miként maradjunk divatosak vásárlás nélkül. A blogger egy egyéves „kísérletbe” vágott bele, melynek fő oka a környezettudatosság volt. Egy esztendőn át nem vásárolt magának új ruhát, cipőt.

– Miért és mióta foglalkozik divatkérdésekkel?

– Már iskolás korom óta foglalkoztat a divat, ezért is kezdtem el érettségi után a ruhaipari képzést, amiből végül egy évet végeztem el. Majd jelentkeztem az Iparművészeti Egyetemre (jelenleg MOME), de nem vettek fel. Ezután elkanyarodtam az újság­írás felé és végül ebben találtam meg azt a lehetőséget, hogy a divatról tudjak írni. Cikkeimben nemcsak azt boncolgatom, hogy mit veszünk fel, hanem ezen túl azt is, hogy miért vesszük fel. Továbbá a divatviselet-történet is felkeltette az érdeklődésemet. A témában folyamatosan képzem is magam, jelenleg színtanácsadó képzésre járok. Tapasztalataimat pedig blogomon osztom meg folyamatosan követőimmel.

– Hogyan jött az az ötlet, hogy egy esztendőn át nem vásárol ruhaneműt, cipőt és kiegészítőt?

– Munkám során felfedeztem azt a problémát, hogy a divatiparnak milyen környezetterhelő hatása van az elmúlt 20–25 évben bekövetkezett változások miatt. Találkoztam olyan fotókkal, melyek bemutatják, hogy a felgyorsult és óriási termelés következményeként hogyan ömlik az élővizekbe például a ruhafesték. Illetve szembesültem azzal is, hogy iszonyatos mennyiségű szemetet termelünk azzal, hogy sokat vásárolunk, ami már nemcsak a háztartási dolgokra vonatkozik, hanem egyre inkább a ruhaneműkre is. Lényegében elkezdtem foglalkozni a divat kevésbé csillogó oldalával. Innen jött az ötlet, hogy nem vásárolok, hanem a már meglévő ruháimból és kiegészítőimből fogok öltözködni. Időközben rájöttem, hogy nem is változik olyan gyorsan a divat, és egy-egy darabot akár több szezonon át is lehet viselni.

– Mennyire tudott ellenállni az üzletek csábításainak ez idő alatt?

– Az egy év alatt végig meg tudtam állni, hogy ne vásároljak. Ehhez az is kellett, hogy a szokásaimon változtassak. Például nem mentem be plázákba és ha szükségem volt valamire (élelmiszer, háztartási kellékek), akkor célirányosan mentem el megvenni azt. Továbbá, ha például egy alkalomra nem volt megfelelő öltözékem, akkor inkább egy úgynevezett ruhacsere programon keresztül szereztem be azt. Ebbe a kollégáimmal vágtunk bele úgy, hogy mindenki behozta a már nem hordott holmijait és azok közül cserélgettünk egymás között. Szerintem ezt bármikor, bárhol össze lehet hozni, nemcsak munkahelyen, hanem például barátok vagy ismeretlenek között is, a megfelelő szervezéssel. Mivel rengeteg ruha van jelenleg a világon, amit lehet használni.

– Milyen tapasztalatokkal zárult ez a „kísérlet”, megváltoztatott-e valamit önben? Másképp tekint a világra?

– Számos dolgot megváltoztatott ez az egy esztendő. Többek közt nagyon jó spórolási lehetőség is volt. Bár a ruhákra szánt pénz egy részét ugyanúgy magamra költöttem, például edzésekre jártam belőle, de ezzel elindultam egy egészségesebb életmód felé. Ezen túl célom még, hogy újra megtanuljak varrni, amihez a ruhaipariban már kaptam is megfelelő alapot.

Névjegy

Mengyán Eszter 1983-ban született Békéscsabán. Az Erzsébethelyi Általános Iskolában tanult, majd az akkori Rózsa Ferenc Gimnázium nyolcosztályosában érettségizett le. Ezután ruhaipari szakképzésre járt egy esztendőn át. Diplomát szerzett a Kodolányi János Főiskolán kommunikáció, valamint németnyelv- és irodalomtanár szakon. Később munka mellett a Mod’Art Hungary stylist képzését végezte el. Tíz éve dolgozik az online médi­ánál újságíróként, jelenleg a Vous magazinnál vezető szerkesztő.

Fotó: Mészáros Virág

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában