Ősi csodaszer

2025.07.05. 11:39

A Repcsin is szárnyal, a legtöbben ezt isszák a hőségben, meglepődsz, hogy miért – videóval

A hideg szóda élvezete mindent felülír a kánikulában, a vízfogyasztás fontossága mindenhol az élen jár a hőségben. Nevezik szikvíznek is, így található meg a Hungarikumok Gyűjteményében. Arra is kitérünk, van e-különbség a szóda és a szikvíz között, és hogy milyen praktikuma van a szódának.

Zsugorszámra viszik a szódát a legtöbb boltból, ahol mi jártunk Békéscsabán, ott is ez a slágerital a hőségben, ahogy az egyik vásárló mondta, a szóda a víz továbbfejlesztett változata, persze, ezt is lehet fokozni egy kis borral. Ugyanakkor a szóda hatása a szervezetre a szakemberek szerint bor nélkül igazán hatásos.

szóda, szódavíz, slágerital
A szóda élvezete mindent felülír a kánikulában Békéscsabán is /Fotó: Dinya Magdolna/

A Tüzépen van két ballon szóda, az ügyfelek is kortyolják

Mivel rengeteget autózik és dolgozik a napon, a békéscsabai Szaszák Ádám is a szódára esküszik. A Békéscsabai Repcsi Tüzép minap nyugdíjba vonult tulajdonosa – aki az üzlet vezetését átadta Norbi fiának – elmondta, a Tüzépen is van két ballon szóda, az ügyfelek is kortyolják.

A csapvíz veszi fel a versenyt vele, de csak akkor, ha jó hideg

A békéscsabai, Lencsési-lakótelepen lévő kisboltban vásárolt műanyag flakonos szódát a 75 éves Hugyecz Pál is. Kiemelte, ezzel a csapvíz veszi fel a versenyt, de csak akkor, ha jó hideg. A szikvíz hungarikum. Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke hangsúlyozta, a szódavizet a 19. században találta fel Jedlik Ányos, aki saját kezűleg gyártotta az első szódásüveget. Akkor még nem sejtette, hogy ezzel egy olyan italt ad a világnak, amely generációkon át hű társ lesz a forró nyári napokon.

De miért is jobb a szóda, mint bármely más hűsítő ital?

Ahogy Hugyecz Pál fogalmazott, verhetetlenül frissít. Legnagyobb erénye, hogy szénsavas, de nem túlzottan. Pali bácsi egyik barátja humorosan hozzátette, az apró buborékok serkentik az ízlelőbimbókat, így azonnal frissítő hatást keltenek a szájban. Az még inkább frissítő hatást kelt, amit kisfröccsnek vagy hosszúlépésnek hívnak. A hideg szóda kortyolása egy kánikulai napon olyan érzés, mintha egy jeges zápor zúdulna végig az ember belsején. Élénkít, pezsdít, és egy percre elfeledteti a hőséget.

Van-e különbség a szóda és a szikvíz között?

A szóda keletkezésének voltaképpen tárgyi tévedés az alapja: a szódavíz készítéséhez felhasznált szénsavat tévesen azonosították a sziksóval. Magyarországon a különlegességnek számító szénsavas szódavizet, orvosok bíztatására, mint a baktériumok szaporodását gátló széndioxid-alapú természetes tartósítószer folyadékot Jedlik Ányos, a természetbúvár bencés szerzetes készítette először 1826-ban, és az első szikvízgyártó üzemet is ő hozta létre 1841-ben Pest-Budán. 

A polgárosodó társadalom éttermeiben, kocsmáiban, cukrászataiban hamarosan elterjedt a szódavíz. A tiszta bor helyett az üdítő hosszúlépés, a kisfröccs, a nagyfröccs, az édes cukrászsütemények mellé a szódavíz volt a legjobb szomjoltó. A 19. század végén, még a millenniumi ünnepségek pompájában is helyt kapott a szódavíz, mint a kor újdonsága.

Nincs benne hozzáadott cukor, mesterséges színezék

Több szakember is elmondta, a cukros üdítők csábítók lehetnek, de egy-egy nagyobb flakonban több cukor van, mint egy szelet tortában. A szóda viszont tiszta víz, mindössze egy kis szénsavval dúsítva. Nincs benne hozzáadott cukor, mesterséges színezék vagy aroma. Azaz nemcsak a szomjat oltja, de közben a szervezetet sem terheli meg. Ideális azoknak is, akik diétáznak, vagy egyszerűen csak figyelnek az egészségükre.

A buborékok enyhén masszírozzák a gyomorfalat

Sokan nem tudják, de a túlzottan édes italok – bármilyen jól is esnek egy pillanatra – valójában inkább fokozzák a szomjúságot. A szóda ezzel szemben igazi szomjoltó. Gyorsan pótolja a folyadékot, ráadásul a buborékok enyhén masszírozzák a gyomorfalat, így emésztésserkentő hatása is lehet. Egy palack szóda ára töredéke egy márkás üdítőnek, és nem kell attól tartani, hogy túl édes, túl savas vagy túl nehéz. Hűtve, citromkarikával vagy mentalevéllel szinte gourmet-élménnyé válik. Ha pedig van otthon szódagép, akkor gyakorlatilag korlátlanul élvezhetjük az élményt.

Ha kifogy, cseréni kell, 150-200 forint az utántöltés

A Lencsési-lakótelepen lévő kisboltban több vásárló elmondta, van egy praktikus oldala is, miért nem dobozos, üveges ásványvizeket választanak leginkább a vásárlók. Az üres dobozokat vissza kell váltani a RE-Pontokba bedobálva, viszont a szódacserénél ilyen nincs. Egyszer kell meginni a kétliteres palack tartalmát, aminek az ára boltoktól függően 750-800 forint, és ha kifogy, cserélni kell, 150-200 forint az utántöltés.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában