Finomságok

2025.06.16. 19:42

A Munkácsy-lángosra még a Mester is csettintene, gasztronómiai kuriózum született – videóval

Munkácsy városában megszületett a Munkácsy-lángos. A finomság kétféle ízben kapható, megalkotását komoly kutatómunka előzte meg. Mutatjuk, hogy készítőik miért és milyen ízvilágot választottak a lángosoknak.

A Munkácsy-lángosok, a Munkácsy Bogrács és a Munkácsy Aranyecset Békéscsabán, a Békési úti Lángos sütödében született meg.

lángos, különleges, Munkácsy-lángos
Pataj Diána Ilona és Kasnyik Emese alkotta meg a különleges Munkácsy-lángosokat. Fotó: Bencsik Ádám 

– Sós Imrével, a Békéscsabai Turisztikai Főpályaudvar vezetőjével a kisvonatnál kihelyezett információs tábla kapcsán volt egy megbeszélésünk, és Imre ott vetette fel ezt az ötletet – árulta el lapunknak Pataj Diána Ilona és Kasnyik Emese, a lángos sütöde két frontembere. Mindez olyan három hónappal ezelőtt történt, amit egy komoly gyűjtőmunka követett. Emese elolvasott két Munkácsy Mihályról szóló könyvet, hogy ötletet merítsenek, kifürkésszék az akkori étkezési szokásokat. Emese egyébként is vonzódik a művészetekhez, hiszen grafikus és festő szakon végzett.

Munkácsy-lángos: sokat kutattak előtte

– Az egyik ötletet Munkácsy Mihály A bogrács című festménye adta, ami a korai alkotásai közül való – tették hozzá. A bogrács című kompozíció a lemenő nap fényében ábrázolja az aratók vacsoráját készítő asszonyokat, pontosabban azt a pillanatot, amikor egy egeret űző kutya feldönti az étellel telt vasbográcsot. Ehhez a festményhez kapcsolódva is kapta a sós lángos a Munkácsy Bogrács nevet, ami egy töltött lángos, aminek belsejébe marhapörkölt került, a tetejére ízletes paprikás tejföl, lilahagyma és ízlés szerint erős paprika. Emese kitért arra, hogy a korabeli konyhatechnikának is utánaolvastak a lángos megszületése előtt, az arról szóló információkat is felhasználták.

Édes ízben is kapható

Az édes lángos Munkácsy Mihály regényes életrajzának második kötete alapján az „Aranyecset” nevet kapta. Az édes finomság tetejére 

  • túró, 
  • fahéj, 
  • dió és
  •  méz került, utóbbi az arany színét szimbolizálja. 
  • A túró pedig már a korszaknak is fontos alapanyaga volt.

– Persze egy kicsit a saját ízvilágunkat is igyekeztünk belecsempészni a lángosokba – emelték ki.

Kedvező visszajelzések

Kérdésünkre Dia elmondta, az újdonságokkal kapcsolatos visszajelzések kedvezőek, a vendégek érdeklődéssel fogadják, tetszik nekik az ötlet, kezd beépülni a mindennapokba, egyre többen kóstolják. A Munkácsy Aranyecsettel kapcsolatban elárulta, az étlapról nagyon hiányzott egy állandó édes lángos.

– Időszakosan voltak édes termékeink. Sokan szeretnének a sós után valamilyen desszert-jellegű lángost is kérni, így ennek az elvárásnak is megfelel a Munkácsy Aranyecset – fogalmazott Dia.

Család-baráti közösségként működtetik

A Békési úti lángos sütöde ebben a formában szeptemberben lesz hároméves.

– Félig családi, félig baráti közösségként működtetjük a lángosozót – emelte ki Dia. Emese a legjobb barátja, kettőjük mellett Dia édesanyja és egy nagyon kedves beugró barátnőjük segít be. A lángosozó elindításának ötlete onnan jött, hogy Dia nagynénje a Tessedik utcában lángosost működtet, így a kezdeti lépésekben ő segített nagyon sokat.

A sajtos-tejfölös a kedvenc

S hogy mik a vendégek legnagyobb kedvencei? A sajtos-tejfölös az örök első a rangsorban, a sima fokhagymást is sokan kérik, de valamennyi lángost kedvelik a vevők, akik többsége már törzsvendégeknek számít. Sós Imre elmondta, nagyon örül, hogy az egyes szolgáltatók között jó és eredményes együttműködés alakult ki, ami akár új ötleteket hoz magával.

– Együttgondolkodással, odafigyeléssel nagyon sok mindent lehet előrevinni – hangsúlyozta.

Kellemes lángosok születtek

Megkóstoltuk a két lángost, nagyon kellemes ízvilágú finomságok születettek. A Munkácsy Bogrács kellemes pörkölttölteléket rejt, de egyáltalán nem nehéz étel. A lángos tetején a tejföl és a lila hagyma pedig még teljesebbé teszi a finomságot. A Munkácsy Aranyecset ugyancsak nagyon érdekes, nem hivalkodó, kellemesen édes finomság.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában