2025.06.15. 18:32
Benéztünk az egyik legjobb vidéki étterembe, erdélyi ízekkel alkottak világraszólót a város szélén
Huszonöt évesek lettek. Előtte kilenc évig sörözőként működtek, a város szélén alkottak világraszólót. Ezt bizonyítja, hogy a Gault Millau magyar étteremkalauza az Év vidéki éttermének választotta, illetve a Dining Guide TOP 100-as kiadványban is szerepeltek. A két tulajdonos, férj és feleség idén március 15-én Életműdíjat is átvehetett. Megfordult itt számos híresség is Kányádi Sándortól Demjén Rózsin át, Reviczky Gáborig, Pál István Szalonnáig.
Tiszta Erdély, Székelyföld, ódon fagerendák, korondi, kézzel festett tányérok, kalotaszegi, hagyományos bútorok, Erdély, Székelyföld hagyományai a horgolt csipkefüggönyöknél, a szőtteseknél , lényegében nincs semmi tömeggyártott a békéscsabai Kisvendéglő a Hargitához étteremben.

A székely parasztházak hangulatát, tisztaságát idézi
A vendéglátóhely belső tere a székely parasztházak hangulatát, tisztaságát idézi. Ott a falon az 1942-es Magyarország-térkép, a polcokon hagyományos, kézműves lekvárok, szörpök az áfonyától a somig, a fenyőfarügyig. Ezek az étlapon található ételek összetevői is. És hogy mit ajánlott a tulajdonos házaspár, Vincze Jánosné Marika és férje, János? Egy igazi pánkót hecsedlivel, vagyis csörögefánkot csipkebogyó-lekvárral. Mennyei volt.
Sokan idehozzák külföldről érkezett üzleti partnereiket
Azért a hangulatos kerthelyiségben szemeztünk a kemencével is, ami nem csak dísz, de be is fűtik, és sül benne csülök, kacsacomb, malac, tepsis burgonya egyaránt, de ehhez minimum 10 ember rendelésére van szükség, Ez könnyen összejön, hiszen nagyon sok csoport választja ebéd vagy vacsora helyszínéül az éttermet. Az év minden napján nyitva tartanak, kivéve szentestét, a szilvesztert és január elsejét. Nagy, zártkörű rendezvényeket nem tartanak, mert az à la carte-s vendégek elől vennék el a helyet, és ez nem lenne ildomos. Családi, baráti társaságokat, céges vendégeket maximum 20 főig fogadnak. Utóbbit azért fontos kiemelni, mert nagyon sokan idehozzák külföldről érkezett üzleti partnereiket is.

Ezért nyitották meg 25 éve a Kisvendéglő a Hargitához éttermet
A házaspár elmondta, sörözőként nyitottak, szerették a Vinczét a vendégek, de ők többre, másra vágytak, ezért döntöttek a Kisvendéglő a Hargitához étterem megnyitása mellett. És miért éppen Erdély, Székelyföld? Barátaik élnek ott „ősidők óta”, az a hangulat, vendégszeretet, a hagyományok őrzése, ápolása magával ragadta őket. No, és persze ezen belül az erdélyi, székelyföldi gasztronómia is.
Szezonális étlapunk van, de természetesen többféle étel nem hiányozhat soha a kínálatból, például a pacalcsorba, a juhtúros rakott puliszka, a székely flekken vagy a vaddisznóoldalas pirított nudlival és erdei gombaraguval. Erdélyre jellemző fűszereket is használunk, többek között csombort, lestyánt, kaprot.
Marika süti a kapros túrós lepényt, a pogácsát és a szilvalekváros papucsot
És ha már kapor, Marika az étterem háziasszonya is, ő süti a hagyományos kapros túrós lepényt, a pogácsát és a szilvalekváros papucsot. A szilva a kertjükben terem, ők főzik meg minden esztendőben lekvárnak. A vendéglátás utánpótlására is gondolnak, már 32 esztendeje vannak náluk pincér- és szakácstanulók a régióból, Kiváló képzőhely elismerést is kaptak, valamint a Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamarától az Év vállalkozói díjat is megkapták.

A tárgyak beszélnek, érzések, gondolatok törnek elő
– Az a legfontosabb, hogy aki belép az étterembe, otthon érezze magát – hangsúlyozta Marika és János. – Sokan mondták már, hogy a helynek sajátos a kisugárzása, a tárgyak beszélnek, érzések, gondolatok törnek elő, jelen van öröm, bánat, szeretet, egyfajta értékrend. Minden, ami az élet fontos része. Mi pedig továbbra is úgy érezzük, hogy a vendégeink öröme a mi örömünk is.