Jótékonyság

2025.06.08. 17:04

Több mint 30 csapat készített paprikás krumplit nemes célokért - galériával, videóval

Több mint 30 csapat résztvételével rendezték meg a IV. „Főzz és Segíts!” – jótékonysági főzést vasárnap délelőtt a gyulai várkertben, a Gyulai Pálinkafesztivál részeként. A Főzz és segíts! ezúttal is nemes célokat, három civil szervezetet segít. A kiváló paprikás krumplikat pedig meg is kóstolhatták az érdeklődők.

Dr. Takács Árpád, Békés vármegye főispánja, a jótékonysági főzés ötletgazdája elmondta, a Főzz és segíts! egyik célja, hogy gondoljanak olyan emberekre is, akiket támogatni érdemes.

Főzz és segíts
A Főzz és Segíts! - jótékonysági főzés remek hangulatban telt. Fotó: Lehoczky Péter     

– Amikor összehívtuk a csapatokat, figyeltünk arra, hogy reprezentáljunk minden szférát, ne csak államigazgatási és önkormányzati szerveket, hanem vállalkozásokat, cégeket, baráti társaságokat is – tette hozzá, majd kiemelte, még Győrből is maradtak a főzésre a pálinkafesztivál szombati estéje után.

Főzz és segíts! – a bevált receptet hozták magukkal

Mint kifejtette, a recept ugyanaz volt, mint az elmúlt években.

– Végy egy jó célt, tegyél hozzá helyi alapanyagokat, tegyél bele csipetnyi törődést, gondoskodást, adj hozzá sok nevetést és reményt – fogalmazott. – S persze belekerült a paprikás krumpliba a csabai és a gyulai kolbász, ami harmonikus ízt ad, harmonikus együttműködést jelent.

Helyi alapanyagokra, helyi ízekre építve

Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés vármegyei elnöke hangsúlyozta, Békés vármegyében egy jótékonysági főzés nem is történhetne másként, mint helyi alapanyagokból, helyi ízekre építve.

– Az ilyen programok összekovácsolják a csapatokat. Jól érezzük magunkat, finomakat eszünk, és még segítünk is – fogalmazott. – Ebben benne van szívünk-lelkünk, amivel kiteljesül a jótékonyság gondolata. Emellett erősítjük Békés vármegye jó hírnevét is.

Bora Imréékhez közel áll a jótékonyság

Bora Imre, a Gyulai Pálinkafesztivál fesztiváligazgatója elmondta, hozzájuk minden formában nagyon közel áll a jótékonyság.

– Huszonöt éve kezdtük a fesztiválszervezést, és szinte minden eseményen támogattunk valamilyen jótékonysági kezdeményezést, illetve mi magunk is hívtunk életre ilyen programokat – folytatta a gondolatot. – Ez idén sincs másként.

Kitért arra, hogy a Gyulai Pálinkafesztivál három napja alatt több jótékonysági esemény is zajlott, zajlik.

– A gyulai intenzív osztály által létrehozott alapítványt lehet támogatni. A vár előtt elhelyezett gyűjtőhelyen be lehetett dobni a PET-palackokat – részletezte. – Szombaton Az év pálinkás bonbonja eredményhirdetése kapcsán egy leukémiás kislányt segítettek olyan módon, hogy 500 forintért lehetett megvásárolni egy-egy bonbont.

Hangsúlyozta, nagyon fontosnak tartják, hogy aki nehéz helyzetbe került, annak segítsenek.

Pityókatokányból paprikás krumpli

Prohászka Béla, Venesz-díjas, olimpiai aranyérmes mesterszakács, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége alelnöke elmondta, a jótékonysági főzésen egy olyan étel, paprikás krumpli készült, ami kimondottan csak a Kárpát-medencére jellemző.

– Hajdanán az őseink az ételt pityókatokányként ismerték, és fűszerpaprika még nem is került bele, hanem csak pityóka, hagyma, esetleg fokhagyma, illetve galuskát és csipetkét tettek bele. Hozzátette, ahogy körbejárták a csapatokat fantasztikus ízekkel, illatokkal és kiváló hangulattal találkoztak.

Mint megtudtuk, a csapatok összesen 

  • 400 kiló krumplit, 
  • 80 kiló vöröshagymát, 
  • 6 kiló fűszerpaprikát, 
  • 100 kiló kolbászt, 
  • 80 kiló paradicsomot, 
  • 80 kiló paprikát, 
  • 40 liter étolajat használtak fel, 
  • illetve további 200 kiló savanyúság 
  • és 100 kiló kenyér is került a kiváló paprikás krumplik mellé. 
  • Persze valamennyi csapat saját fűszereket, saját hozzávalókat is használhatott.
Fotó: Lehoczky Péter

Erősek vármegyénk karitatív hagyományai

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő, a rendezvény fővédnöke kiemelte, a Gyulai Pálinkafesztivált 25., a Főzz és segíts! – jótékonysági főzést negyedik alkalommal rendezték meg. Emlékeztetett arra, hogy Békés vármegyére jellemző a karitatív gondolkodás.

– Huszonöt éven át itt tevékenykedett és jótékonykodott Boldog Apor Vilmos, itt a környékünkön dolgoztak az Almásy grófok, a Wenckheimek és nagyon sokan mások, akik az adakozásból mindig jelesre vizsgáztak. Gyulán épült először közadakozásból kórház, gyermekmenhely pedig másodikként az országban – sorolta, majd kiemelte, hogy a jótékonysági főzést dr. Takács Árpád főispán kezdeményezésére hívták életre.

Három civil szervezetet támogattak

A nevezésekből befolyt másfél millió forintot egyenlő arányban három civil szervezet kapta az idei évben.

A Gyulai Gyermekosztályért Alapítvány képviseletében Pákozdiné Vajda Erika kuratóriumi elnök, a kétegyházi Márki Sándor Román Nemzetiségi Nyugdíjas Klub nevében Popovics Aurélné elnök, a Lencsési Általános Iskola Gyermekeiért Alapítvány képviseletében pedig Vida András, az alma mater igazgatója vette át a félmillió forintról tanúskodó adománylevelet. Az elkészült ételekből déltől ingyenes kóstolásra várták a fesztiválra látogatókat, az érdeklődőket.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában