2025.05.01. 11:04
Milyen volt régen, milyen most a Jókai bableves? Vendégünk Prohászka Béla!
Stúdiónk vendége a Jókai 200 kapcsán az emlékév programsorozatának gasztronómiai vezetője, Prohászka Béla Békés vármegyei mesterszakács volt. Elmondta, a Békéscsabai Jókai Színházban készítették el azt az újragondolt Jókai bablevest, amivel az országot járják, és kóstoltatják is az ételt.

Prohászka Béla az újragondolt Jókai bablevesről is beszélt
Fotó: Dinya Magdolna
Prohászka Béla szólt arról, Jókai Mór hogyan szerette a bablevest, a lóbab mellett milyen összetevők kerültek bele. Kitért arra, hogy Gundel Károly 1934-ben miért gondolta újra az ételt, és miért tették ők is ezt. Pénteken a gyomaendrődi sajt- és túrófesztiválon, szombaton Balatonfüreden készül el a bableves a déli harangszóra. A Mester arról is beszélt, hogy milyen desszerteket kínálnak utána.
Ha pedig desszert, a szakember zsűritagja volt az országos tányérdesszertversenynek, és erről is beszámolt. Hasonlóan ahhoz, hogy milyen tapasztalatokkal tért haza Vietnámból, és hova viszi gasztronómiai útja legközelebb.
Beol podcast
- Pálinkáikat messze földön is szeretik – podcasttal
- Újra kinyit az Irodalmi Kávéház Békéscsabán – podcasttal
- A kertész szerint égető a kérdés: ő teljesen másképp áll a zöldhulladék eltüntetéséhez
- Nyolcvan színházi előadást nézett meg Elek Tibor, elmondta, hogy miért
- Van rá esély, hogy Békésből is ringbe szálljon egy ökölvívó az olimpián – podcasttal