Beol podcast

2025.05.01. 11:04

Milyen volt régen, milyen most a Jókai bableves? Vendégünk Prohászka Béla!

Stúdiónk vendége a Jókai 200 kapcsán az emlékév programsorozatának gasztronómiai vezetője, Prohászka Béla Békés vármegyei mesterszakács volt. Elmondta, a Békéscsabai Jókai Színházban készítették el azt az újragondolt Jókai bablevest, amivel az országot járják, és kóstoltatják is az ételt.

Milyen volt régen, milyen most a Jókai bableves? Vendégünk Prohászka Béla!

Prohászka Béla az újragondolt Jókai bablevesről is beszélt

Fotó: Dinya Magdolna

Prohászka Béla szólt arról, Jókai Mór hogyan szerette a bablevest, a lóbab mellett milyen összetevők kerültek bele. Kitért arra, hogy Gundel Károly 1934-ben miért gondolta újra az ételt, és miért tették ők is ezt. Pénteken a gyomaendrődi sajt- és túrófesztiválon, szombaton Balatonfüreden készül el a bableves a déli harangszóra. A Mester arról is beszélt, hogy milyen desszerteket kínálnak utána.

Ha pedig desszert, a szakember zsűritagja volt az országos tányérdesszertversenynek, és erről is beszámolt. Hasonlóan ahhoz, hogy milyen tapasztalatokkal tért haza Vietnámból, és hova viszi gasztronómiai útja legközelebb.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában