2025.05.13. 17:44
Ilyen zsűri előtt nem lehetett szégyent vallani Jamina kincseivel - videóval
A külső megjelenést (szín, forma), a metszéslapot és a termék állományát is pontozták a bírálók, de az íz duplán számított. Ahogy egy versenyző mondta, ilyen szakmai zsűri előtt senki nem vallhatott szégyent a termékével.
Házipálinkára kulárés kolbász, aztán jöhetett öblítésként a házibor a békéscsabai Stark Adolf Kertbarát Kör hétfő délutáni termékmustráján a Jaminai Közösségi Házban. Guggolós borral senki nem nevezett, mint kiderült, azt a nedűt hívták így, amelyiknél le kellett guggolni az ablak előtt, nehogy behívják az embert egy pohárkára.

A kulárés kolbász esetében Jamina külön szintet képvisel
Ahogy többen mondták, a csabai kulárés kolbász esetében Jamina külön szintet képvisel, ez bebizonyosodott már számos alkalommal a Csabai Kolbászfesztivál szárazkolbászversenyén is, ahol ebből a településrészből került ki gyakran a kolbászkirály vagy kolbászkirálynő. Hankó János klubelnök elmondta, Jaminában, de egész Békéscsabán is csak kétféle kolbászt ismernek: jót és még jobbat.
Pálinkának és kolbásznak mindig kell otthon lennie
Ahol Jaminában kolbász van, ott a házipálinka is hamar feltűnik. Több nevező kiemelte, pálinkának és kolbásznak mindig kell otthon lennie, hogy ha váratlan vendég toppan be, akkor is legyen mivel megkínálni. A szakavatott zsűri szívesen vetette be magát a bírálatba, mert remek készítményekkel találkozott. A zsűri tagjai voltak: Fabulya Attila okleveles pálinkabíráló, Mihály László, a Csabai Pálinka Klub elnöke, Nagy Péter borász és Ádám Pál, a jaminai részönkormányzat vezetője.

Kondorosi és gyomaendrődi kertbarátok is kóstoltak
A zsűrizés és a díjak átadása után a vendégségbe hívott kondorosi és gyomaendrődi kertbarátok is megkóstolhatták a finomságokat. A pálinkázás közben az is elhangzott, a fagyok miatt kevesebb lesz idén a gyümölcs, de ez nem mehet a pálinka rovására, inkább vesszen a lekvár és a befőtt. Hogy az asszonyok mit szólnak majd ehhez? Nos, ezt a dolgot inkább nem feszegették.
