2025.04.19. 07:27
Mutatjuk a tuti tippet: így lesz igazán finom a húsvéti sonka
A húsvét fő ételének megfőzése sok kezdő háziasszonynak okozhat fejfájást, ám ennek elkészítése nem is olyan bonyolult, mint amilyennek elsőre tűnik. Mindenesetre most mutatunk egy-két tippet, hogy a húsvéti sonka a lehető legfinomabb legyen.
A húsvéti sonka elkészítése nem a főzéssel kezdődik. Először a nyersen megvásárolt füstölt húst előző este annyi hideg vízbe kell beáztatni, ami éppen ellepi, hogy eltávozzon belőle a felesleges só. Másnap friss vízben tegyük fel főni, ízlés szerint adhatunk hozzá 3-4 gerezd fokhagymát, 8-10 szem borsot és 1-2 darab babérlevelet is. Ma már egyre többen inkább füstölt sertéstarját, -combot vagy -csülköt tesznek az ünnepi asztalra. A tarját vagy a kötözött sonkát elég 1-2 órán át áztatni, ezután el is kezdhetjük a főzést – olvasható a Mindmegette cikkében.

A húsvéti sonka titka egyszerű
Mint írják, a sonkát tálalásig érdemes a főzőlében hagyni, a rajta lévő madzagot csak közvetlenül fogyasztás előtt szedjük le. Nagyjából ezeket az alapismeretek kell ismernünk a jó sonka elkészítéséhez. Ám, ha valaki ezzel nem elégszik meg és nem csak egy jó sonkát, hanem a tökéletes sonkát akarja elkészíteni, annak már több mindenre oda kell figyelnie. Az extra tippeket a mindmegette.hu oldalon találjuk.
Nemrégiben volt stúdiónk vendége Knyihár Mihály, békéscsabai hentes, kistermelő, aki a hagyományos parasztsonkára esküszik, 8-28 kilós hátsó sonkákat formáz, árusít, főz meg a családnak és a barátoknak.
