Sikerek

2025.04.20. 18:09

Házaspárlatok: nem fogja elhinni, milyen egzotikus pálinkával hódítja meg az országot a házaspár!

Egészen különleges pálinkáival és párlataival hódította meg az országot a Dézsi-házaspár. Laci és Erzsike hosszú évek óta közösen készíti a nedűket, számos különleges és egzotikus pálinka és párlat született így, amelyekkel esztendőről esztendőre egyre nagyobb sikereket érnek el, remekül szerepelnek különböző versenyeken. Egy rangos megmérettetésen Közép-Európa 11. legjobb magánfőzői lettek.

Néhány hét alatt három rangos pálinkaversenyen is járt a békési Dézsi-házaspár, Dézsi László és Dézsi-Budai Erzsébet. A megmérettetésekről 4 kategóriagyőzelem mellett 23 aranyminősítést, 28 ezüst- és 11 bronzminősítést hoztak haza. A számos kiváló, különleges és egzotikus pálinka, illetve párlat mindenütt sikereket aratott.

egzotikus pálinka
A Dézsi László és Dézsi-Budai Erzsébet által készített számos különleges és egzotikus pálinka, illetve párlat sorra kivívja a bírálók elismerését. 

Taroltak a pálinkáikkal

  • Az első versenyt Debrecenben rendezték, a Quintessence Pálinka- és Párlatverseny Közép-Európa egyik legnagyobb és legnívósabb ilyen jellegű megmérettetése, ahová idén is több országból mintegy 2400 mintát küldött be mintegy 230 pálinkafőző. Dézsi László és Dézsi-Budai Erzsébet erre a kihívásra 23 nedűvel nevezett, és 8 arany-, 11 ezüst- és 4 bronzminősítést ért el,  amivel az összetett verseny tizenegyedik helyén végeztek.
  • A Blisseva Partium Spirits Award 2025 partiumi Nagykárolyban megtartott versenyén a 13 nevezett tétellel, 6 arany-, 4 ezüst-, 3 bronzérmet hoztak el, illetve mandarinpárlatuk kategóriagyőztes lett.
  • A nagykanizsai Pannónia Párlatversenyen, illetve Pyrus Masteren 3 kategória győzelmet, 9 aranyérmet, 13 ezüst- és 4 bronzminősítést értek el, valamint a közönségdíjas párlatot is ők készítették. A Generosa szőlő, a Mandarin és a Sárga Vilmos egyaránt kategóriagyőztes lett.

Szerencsét hozott a 13-as szám

A házaspár elárulta, általában 1-2 héten át gondolkodnak, hogy milyen párlatokkal nevezzenek egy-egy megmérettetésre. Hogy mennyi nedűt küldenek be, azt pedig sokszor szerencseszámaikhoz igazítják. A nagykárolyi versenyre például azért neveztek 13 tétellel, mert 13-án ismerkedtek meg, és nagyobbik gyermekük péntek 13-án született. Debrecenben azért 23 mintával mérették meg magukat, mert Erzsike ezen a napon született.

Több egzotikus pálinka született, nagyot ment a mandarinpárlat

A mandarinpárlat készítésének ötlete egyébként Erzsikétől jött, aki egy alkalommal kóstolt egy ilyen nagyon finom italt, és akkor döntötte el, hogy ők is készítenek majd hasonló párlatot.

– Egy mandarinpárlat készítéséhez már „elég betegnek” kell lenni – jegyezték meg némi öniróniával. – Nem tartozik a legegyszerűbb párlatok közé, sokat kellett tanulnunk, hogy neki merjünk vágni. Mint mondták, érezték, hogy az ital jól sikerült, ami már Debrecenben is 100-ból 96 pontot kapott, míg Nagykárolyban 97 pontot, amivel ott, majd Nagykanizsán is kategóriagyőztes lett a mandarinpárlat.

Hogyan vált családi hobbivá?

A pálinka- és a párlatkészítés az évek alatt a házaspár, illetve a család hobbijává vált. Pedig nem így indult, Laci már korábban is főzött pálinkát az otthonról hozott tudással, majd csatlakozott a Csabai Pálinka Klubhoz, ahol nagyon sok mindent tanult. Erzsike kezdetben ellenezte mindezt, majd férje elvitte egy pálinkaklubbeli rendezvényre, ahol Fabulya Attila tartott előadást. Erzsike ott megkedvelte a hobbit, mialatt Attila egy többórás pálinkakóstolással egybekötött minősítést tartott. A szakember elmondta, hogy mit kell érezni, mire kell figyelni. Azután kiderült, hogy Erzsikének egészen kiváló az orra és az ízérzékelése. Ez a szebbik nemre egyébként is jellemző. Onnantól a házaspár közösen készíti a cefrét, a pálinkát, és egyre szebb sikereket érnek el. 

A házaspár szerkesztőségünkben mesélt közös hobbijukról. Fotó: Bencsik 'Ádám

A Kárpát-medence legjobb körtéjét is ők készítették

Az elmúlt évben számos versenyen vettek részt, nagyon szép sikereket elérve. Legnagyobb büszkeségük, hogy az I. Pyrus Master – Kárpát-medencei Körtepálinka és Párlat Versenyen a Császárkörte-párlatuk érdemelte ki a Kárpát–Medence legjobb Körtepálinkája nagydíjat. Valamint a Gyulai Pálinkafesztivál kapcsán életre hívott Brillante versenyen 2024-ben Békés vármegye legeredményesebb magánfőzői lettek.

Nekik is vannak kedvenceik

A kedvenceikről is megkérdeztük házaspárt. 

Erzsike az inkább 

  • a szebbik nem favoritjának számító Vilmos körtéket, 
  • a robusztusabb birst, 
  • illetve a mandarint szereti leginkább. 

Laci nagyon kedveli 

  • az almákat, a körtéket, 
  • valamint a vadgyümölcsöket, 
  • így a sajmeggyet, a kései meggyet, a fekete berkenyét, 
  • de egy jól elkészített sárgadinnyepárlatot is szívesen fogyaszt.

A gyümölcsöknek kiváló „minőségellenőre” van

A házaspár egy-egy szezonban körülbelül 20 fajta pálinkát főz, igaz egy-egy fajtából csak minimális mennyiséget, 2-3 litert, így a legtöbb finomság a versenyekre kerül, persze, a családokat, a barátokat azért megkínálják belőlük.

Étkezési minőségű gyümölcsből készítjük a pálinkákat, a párlatokat. A kiváló alapanyagot több helyről szerezzük be, illetve van egy saját gyümölcsös kertünk is. Amikor messzebb mennek gyümölcsért, a gyerekek is elkísérik őket, és az utat összekötik egy-egy kirándulással. A párlatok készítésénél ugyancsak segítenek a gyerekek. Azt is tudjuk, ha a gyümölcs jó minőségű, mert kislányunk előszeretettel tölti be a minőségellenőr szerepét, és ha a ládából fogyni kezd a gyümölcs, tudjuk, hogy lassan el kell kezdeni a feldolgozást

 – mondták mosolyogva.

Igazi kikapcsolódás

Kezdetben egyébként 50 % alkoholtartalmúra hígították a pálinkákat, később azonban ezt levitték 45, sőt 44 fokig, attól függően, hogy az adott gyümölcs melyik alkoholfokon mutatja meg a legszebb, legjobb aromáit. – A versenyeken való részvétel ugyancsak a közös hobbi része. Együtt vagyunk, elutazunk, a rengeteg munka mellett igazi kikapcsolódás ez. Nagyon sok barátot is szereztünk, akikkel tartjuk a kapcsolatot – tette hozzá.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában