Háztáji ízek

2025.03.25. 11:14

Lecsó, ivólé, krémtúró és tepertő is készült a kistermelői szakmai versenyen – galériával

Kistermelői élelmiszer-előállító országos szakmai versenyt rendeztek a napokban Gyomaendrődön. Az Alföldi ASzC Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium az idén már második alkalommal nyerte el a jogot a Kistermelői élelmiszer-előállító országos csapatverseny szervezésére egyéb verseny kategóriában.

Az intézmény szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye szerint a megmérettetés célja a Kistermelői élelmiszer-előállító szakma népszerűsítése, erősítése volt. Ez azért is fontos, mert ez a szakma remek lehetőséget jelent a kisebb élelmiszeripari üzemekben való elhelyezkedésre, hiszen a tanulók a képzés során elsajátítják a húsfeldolgozás, a tejtermékkészítés, a zöldség- és gyümölcsfeldolgozás, valamint a sütés fortélyait. A megszerzett végzettséggel kistermelőként, vállalkozóként is lehet sikereket elérni. A két napos verseny egyébként szerepel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara versenynaptárában, a megvalósításhoz szükséges anyagi forrást is a kamara biztosította.

Kistermelői élelmiszer-előállító országos szakmai versenyt rendeztek a napokban Gyomaendrődön az Alföldi ASzC Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban. Fotó: Alföldi ASzC Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium
Kistermelői élelmiszer-előállító országos szakmai versenyt rendeztek a napokban Gyomaendrődön az Alföldi ASzC Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban. Fotó: Alföldi ASzC Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium

Más településekről is érkeztek a Kistermelői élelmiszer-előállító versenyre

A versenyen a gyomaendrődi iskola mellett a lengyeli Déli ASzC Apponyi Sándor Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumból két csapat és a Tokaj-Hegyalja Egyetem Tokaji Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumból egy csapattal vett részt. A megmérettetésre a diákok egy pályamunkával neveztek, melyet az első versenynapon mutattak be a versenybizottságnak. A második napon következett a gyakorlati versenyfeladatok megoldása. Az idei évben a csapatoknak egy kistermelői értékesítési pult összeállítása volt a feladat, melyre a felkerültek a versenyzők által készített termékek, amiket a szakma képzési kimeneti követelménye alapján határoztak meg.

Igazi kistermelői csemegék kerültek az asztalra

A versenyzők lecsót, ivólevet, vaníliás krémtúrót, tepertőt készítettek és egy, az iskolájuk térségére jellemző sós süteményt is sütöttek. A versenybizottság a pályamunkákat, a gyakorlati feladatok elkészítését és a berendezett értékesítési pultokat is értékelte, ezek alapján születtek meg az eredmények. A gyakorlati vizsganap végén tartották meg a verseny zárórendezvényét és az eredményhirdetést. Az eseményen az Alföldi Agrárszakképzési Centrum vezetése mellett Székely Erika, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Szakképzési és Szaktanácsadási Igazgatóság igazgatója is részt vett.
 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában