2025.02.23. 13:19
Pampuskát kóstoltattak a piacon, itt a receptje is
A szlovák gasztronómia egyik kedvelt édességének számít. A pampuska a farsang süteménye is. Elhoztuk a receptjét is, melyből kiderül, miként lesz szalagos. Szombaton 400 darabot kóstoltattak a békéscsabai piacon.
Kiszely András, a békéscsabai szlovák önkormányzat elnöke a csabai szlovák nyelvet kevéssé ismerők számára elárulta, hogy a csabai fánkot rejti a pampuska elnevezés.

Forrás: Kiszely András/Facebook
A pampuska Knyihár Mihály kolbászműhelyében készült
Tehát a pampuska a csabai szlovák gasztronómia egyik kedvelt édessége. Ugyanakkor talán a legkényesebb kelttészta féleségünk is, hiszen készítése megköveteli a pontosságot és ügyességet.

Forrás: Kiszely András/Facebook
– A csabai szlovák önkormányzat csapatával nekiveselkedtünk, hogy egy nagyobb adagot készítsünk, és a Csabai Ízek Vásárán kínáljuk a piacra látogatóknak, természetesen ingyen. – Azt hiszem, minden szerencsés és mosolygós kóstoló nevében köszönhetem meg a Tuska, Bartolák és Kiss házaspárok számára, hogy szombaton is hajnalban keltek, és elkészítették a 400 darab, ízletes pampuskát, ahogy Knyihár Mihály barátomnak is, aki a készítőknek biztosított helyszínt családi kolbászműhelyükben. Természetesen a kiosztásban közreműködőket, Kiszelyné Kacsik Anikót és Mezősi-Maczák Vilmost is köszönet illeti.
A csabaiak szombati, kaskás ünnepe
Kiszely András kitért arra, talán mindennél fontosabb, hogy túl a falatnyi csabai gasztronómián, a mostani szombaton is minden piacra kilátogató csabai megélhette az egyik legnagyobb csabai élményt. A találkozást és kötetlen beszélgetést a rég látott barátokkal, jó ismerősökkel, mert a vásárláson túl erről is szól a csabaiak szombati, „kaskás ünnepe”.

Forrás: Kiszely András/Facebook
A pampuska (szalagos fánk) receptje
- 50 dkg liszt
- 3 dl tej
- 4 dkg élesztő
- 5 dkg cukor
- 5 db tojás sárgája
- 6 dkg vaj (olvasztott)
- étolaj (a sütéshez).
Elkészítés
- A lisztet mély tálba szitáljuk. 1 dl tejet meglangyosítunk, belemorzsoljuk az élesztőt, beleszórjuk a cukrot, és kb. 15 percig pihentetjük, amíg felfut.
- A liszt közepébe mélyedést nyomunk, beleöntjük az élesztős tejet, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a vajat, egy csipet sót, és még annyi tejet (2-3 dl), hogy lágy tésztát kapjunk. Hólyagosra kikeverjük, letakarjuk, és meleg helyen 30 percig kelesztjük, amíg a tészta a duplájára dagad.
- Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, és 5-6 cm-es átmérőjű szaggatóval kiszaggatjuk. A fánkokat 20 percig pihentetjük.
- Bőséges olajat forrósítunk, a fánkokat középen kissé benyomjuk, és kis adagokban kisütjük. Az első oldalukat – ahol a lyuk van – lefedve 3-4 percig sütjük. Ezt követően megfordítjuk őket, és levesszük a fedőt, és további 1-2 percig sütjük. Így lesz a pampuskánk szép szalagos. Lekvárral, porcukorral kínáljuk.