Kolbászkirályok titkai

2025.02.11. 06:35

Ne keresse tovább a tökéletes kolbász receptjét! Így készül a királyi kolbász!

Bármelyik kolbászkirály receptjét választja, jó kolbászt készíthet, de amit sorozatunkban több részen át taglaltunk, a recept nem minden, ugyanakkor biztos támasz. A fűszerek mennyisége és milyensége a kolbászkirályoknál is eltérő, a végén mégis jó kolbász születik. A kolbászkirályi receptgyűjtemény alapján kiderül, mindenki hasonlóan, de mégis kicsit másként csinálja.

Sorozatunk legutóbbi felvonásában azt mutattuk be, hogyan érdemes kolbászt választani a hentesnél, most pedig a csabai kolbászkirályok receptjeiről lebbentjük fel a fátylat. A jó házi kolbász receptje a fűszereket tekintve nem titok, de a kolbászkirályok titkai éppen az apróságokban rejlenek.

kolbász, kolbász recept, kolbász fűszerezése
Juhászné Varga Borbála szerint is kulcskérdés a kolbász fűszerezése, saját receptjük régóta bevált. Fotó: Dinya Magdolna

Akinek minél nagyobb a szíve, annál több fér a kolbászba

– Erre mondják, ahány ház annyi szokás – idézte a mondást Schäffer Ágnes, a Csabai Kolbászfesztivál kolbászkirálynője. – Figyelni kell a páratartalomra, a füstölésre, sok minden függ a sertéstől, ha netalán egy kicsit zsírosabbra csinálja valaki a kolbászt, akkor később szárad, másabb lesz az ízhatása.
Szaszák Gergő kolbászkirály úgy fogalmazott: akinek minél nagyobb a szíve, annál több fér a kolbászba, ha pedig szívvel-lélekkel készítjük, csak jó termék születhet.

Só és só közt is van különbség

Juhász György kolbászkirály és felesége, Juhászné Varga Borbála kolbászkirálynő kiemelte, az asztali sót 18-tól 20 dekáig teszik 10 kiló kolbászhúsba, ez is ízléstől, családoktól függ. Sütnivaló kolbászba nem szoktak tenni csak 18 deka sót 10 kiló húsra vetítve. A több sót a füstöltbe a tartósítás miatt rakják bele. 
Szaszák Gergő elmondta, só és só közt is van különbség. Vett most sót, és az sósabb. Szaszák Gergő finomított sót használ, teljesen szépet, hófehéret. Ő elégedett vele, de mindig leellenőrzi.

Szaszák Gergő kolbászreceptje némileg eltér a többi kolbászkirályétól.  Fotó: Dinya Magdolna

A kolbász fűszereit szigorúan mérik, nem úgy, mint az ősök

Juhász György kiemelte, a csabai kolbászba, 10 kiló húshoz 3-5 dekáig teszik a fokhagymát, a köményt pedig 3-4 dekáig. Szigorúan mérlegen mérik, nem úgy mint az ősök, ránézésre. Petényi György, a Csabai Kolbászfesztivál első kolbászkirálya elmondta, a köménynél nála a fele egész, a fele örült a kolbászba, így tanulta, és így is adja tovább.

Receptek a kolbászkirályoktól fűszerekkel, 10 kiló kolbászhúshoz 

Petényi György:

  •  20 dkg asztali só;
  • 18 deka csemege őrölt pirospaprika, 5-6 deka csípős;
  • 3-4 dkg kömény, fele őrölt, fele egész;
  • 4 dkg zúzott, tavaszi fokhagyma.

 Juhász György és Juhászné Varga Borbála:

  • 18-20 deka asztali só (felhasználás előtt átszitálva);
  • 5 dkg zúzott, tavaszi fokhagyma; 
  • 3 dkg egész kömény.
  • 25 dkg őrölt pirospaprika, ebből 20 dkg édes, 5 dkg csípős

Szaszák Gergő:

  • 20 dkg finomított só; 
  • 25 dkg őrölt pirospaprika, a csípősnél kétharmad édes, egyharmad erős;
  • 3-3,2 dkg egész kömény 3-5 dkg aprított, tavaszi fokhagyma.

Schäffer Ágnes:

  • 20 dkg asztali só;
  • 4 dkg zúzott, tavaszi fokhagyma;
  • 4 dk egész kömény;
  • 30 dkg őrölt pirospaprika, az édes és erős aránya attól függ, hogy mennyire csípős kolbászt szeretnénk.
kolbász, csabai kolbász
Ha jól csináljunk, ilyen kolbász is kerülhet a kamránkba Fotó:  Dinya Magdolna

A kolbászkirályok titkait feldolgozó sorozatunk korábbi részeiben bemutattuk

Sorozatunk következő részében bemutatjuk, hogy a kolbász mellett is van élet, például a hagymás vér, a mozgócskaleves és a disznósajt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában