2025.02.04. 06:45
Nem mindegy, hogyan tároljuk a kolbászt, a mesterek tuti tippeket adtak
Sokan nem kamrában, hanem hűtőben tárolják a füstölt kolbászt. Jól van ez így? Mire kell figyelni, hogy a finom kolbász ne penészedjen? A kolbászkirályok titkai sorozatunkban profik mondják el, hogy ők hol, milyen körülmények között tárolják a kolbászt, mit ajánlanak például a fagyasztóval vagy a vákuumozással kapcsolatban.
A kolbászkirályok titkait feldolgozó sorozatunk legutóbbi részében arra hívtuk fel a figyelmet, hogy a füstöléssel még nincsen kész a házi kolbász: oda kell figyelni az érlelésre is. Annak érdekében pedig, hogy a kolbász sokáig elálljon, fontos a tárolás. A kolbász egy élő dolog, szeretne párologni. Ha nagyon becsomagoljuk, bezárjuk, és nincs, ahova távozzon a pára, abban a pillanatban bepenészedik.

A kolbászkirálynő a vákuumozást is jó iránynak tartja
– Azt tanácsolom, hogy nagyon lazán tegyük papírba, de inkább minden mást csomagoljunk be a hűtőben, hogy csak a kolbász maradjon szabadon – hangsúlyozta Schäffer Ágnes, a Csabai Kolbászfesztivál kolbászkirálynője. – A vákuumozás jó irány a kolbásznál, mert ha a kolbász a családnak a legmegfelelőbben kiszáradt, akkor mehet vákuumcsomagolásban a fagyasztóba. Ezáltal a kolbász sokkal hosszabb ideig megőrzi a frissességét. Vannak, akik frissen füstölt vékonykolbászt fagyasztanak le, és később előveszik, mert éppen túrós haluskát készítenek.

Péli István kolbászkirály a kamrára szavaz
Péli István, a Csabai Kolbászfesztivál kolbászkirálya elmondta, felülről fedett szín alatt tartja a portékát márciusig, áprilisig, amíg a hőmérséklet tartósan el nem éri a 12-15 fokot. Így addig az intenzív füstszag kimegy a bőrből. Március, április környékén viszi be a csabai kolbászt a nádtetős vályogkamrájába. Mindenkinek – aki hosszabb távon szeretne kolbásszal foglalkozni – azt ajánlja, ha teheti, alakítson ki ilyet, vagy keressen ilyen tárolási lehetőséget.
Csak természetes szellőztetést alkalmazzunk, ha lehet, átlósan. Három-négy centis tölgyfahamut tegyünk a helyiség aljára, ez beszívja a nedvességet. A nádtető visszatartja a meleget, miként a vályog is nehezebben melegszik fel, mint a téglafal.
A kamrában tartott kolbász vágási felülete egészen más
A kolbászkirály azt tanácsolta, ha megfelelő hőmérsékletű természetes közegben, kamrában tudjuk tárolni a kolbászt, akkor ne tegyük fagyasztóba. – A fagyasztós kolbásznak ugyanis nedves lesz a felülete, gondoljunk csak a fagyasztóból kivett húsokra – hangsúlyozta a kolbászkirály. – A kamrában tartott kolbásznak egészen más a vágási felülete, szaftos marad, nem lesz nedves.
A kolbászkirályok titkait feldolgozó sorozatunk korábbi részeiben bemutattuk
- milyen húsból készül a tökéletes csabai kolbász;
- majd a kolbászkirályok eszközeit tekintettük át;
- később pedig egy disznótorban jártunk;
- aztán a fokhagyma fontosságára is kitértünk;
- a pirospaprikával kapcsolatos tudnivalókra is felhívtuk a figyelmet, illetve
- áttekintettük, hogyan kell fűszerezni a kolbászt, majd
- kiderítettük, mire figyeljünk a darálásnál, később
- azt taglaltuk, hogyan válasszunk belet a kolbászhoz, legutóbb
- azzal foglalkoztunk, mire figyeljünk a gyúrásnál, keverésnél, majd
- kitértünk a töltés fontosságára,
- azután pedig annak játunk utána, hogy mekkora szerepe van az érlelésnek.
Sorozatunk következő részében a kolbászkirályok receptgyűjteményébe pillantunk bele.