2025.01.12. 06:30
Lefőtt a kávé? Így hat ránk a fekete ital – videóval
Jól esik reggel, jól esik egy beszélgetés közben. Ha finom, jól esik egy kávé akár a nap bármely részében. A kávézás sokunk számára napindító, serkentő hatásának köszönhetően. Akkor jó reggelt, jó kávézást!
A kávéfogyasztás kapcsán mindenkinek más a rutin. Van, aki feketén, tejjel és cukorral élvezi. De sokféleképpen lehet. Azt tudjuk, hogy a kávé frissítő, élénkítő hatásának hátterében a koffein áll. Ez az anyag serkenti
- az anyagcserét,
- a szív-és agyműködést,
- növeli a vérnyomást és a pulzusszámot,
- tágítja a bőr ereit.

A magyar szájhagyományban „fekete levesnek” is hívják a kávét, fogyasztása a török étkezés elmaradhatatlan kellékeként vált ismertté a középkori Magyarországon. A kávézás máig sokunk kedvencévé vált.
Leginkább reggel érdemes inni egy jó feketét!
Egy tanulmány szerint a reggeli kávéfogyasztás a legegészségesebb időpont a koffeinbevitelhez. Sőt a kutatás azt is igazolta, hogy az ebéd előtt kávézók esetében kisebb a szívbetegségek és a fiatalon elhalálozás kockázata, mint azoknál, akik egész nap iszogatják. Korábbi kutatások szerint a fekete ital csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség, a sztrók és a demencia kockázatát, sőt, a rák kialakulásának esélyét is. Az előnyök a kávébabban található antioxidánsoknak és a koffein által felpörgetett anyagcserének köszönhetők.
A New Orleans-i Tulane Egyetem tudósai szerint a délutáni vagy esti koffein megzavarhatja a test óráját és megemelheti a vérnyomást. A kávé hatásait 40 725 emberen vizsgálták 1999 és 2018 között. Az emberek alig több mint egyharmada - 36 százalékuk - reggel ivott kávét, 16 százalékuk egész nap, 48 százalékuk pedig egyáltalán nem.
Ha kotyogóssal készíted, így lesz tökéletes
Kávét ma már rengeteg módon főzhetünk: van, aki neszkávét iszik, más a kapszulásra, megint más a darálós kávéfőzőre esküszik, de sokan ragaszkodnak a hagyományos kotyógosokhoz is. Ahhoz, hogy finom legyen a kotyogóssal készülő kávé, érdemes betartani néhány fontos mozzanatot. Ilyen például, hogy sosem szabad mosogatószerrel tisztítani a kávéfőzőt, csakis folyó víz alatt tisztítsd a kotyogós alkatrészeit. Szintén szabály, hogy tilos teletömni kávéval a tölcsért.
Az állott kávé nem ajánlott!
Egészségügyi szakértők szerint a frissen lefőtt kávé veszélytelen, de ha főzés után állni hagyjuk az italt, az állott kávéban mikroorganizmusok szaporodhatnak el. Ennek oka, hogy a kávé nemcsak vízből és koffeinből áll, hanem egyebek mellett szénhidrátok, zsíros anyagok, fehérjék és ásványi anyagok is találhatók benne, amelyek vonzhatják – a bármelyik konyhában megtalálható – mikroorganizmusokat. Arról nem is beszélve, hogy az állott kávé sokat veszít minőségéből.
Hányat ihatunk egy nap?
Ezen sok vita megy, s függ attól is hány évesek vagyunk, milyenek fizikai adottságaink, egészségi állapotunk. A szakemberek szerint ugyanakkor általánosságban elmondható, hogy naponta maximum 3-5 csésze kávé javasolt, ez mintegy 400 mg koffeinnek felel meg.