Születésnapján köszöntötték

2024.03.06. 16:18

Kilencven évesen is farag, alkot a kondorosi Balogh Zsigmond

Ribárszki Péter, Kondoros polgármestere elmondta, megtisztelő és felemelő érzés volt számára, hogy hétfőn a város megbecsült polgárát, Balogh Zsigmond fafaragót, népi iparművészt köszönthette fel 90. születésnapja alkalmából.

Nyemcsok László

Zsiga bácsi hangsúlyozta, hogy hálás szívvel és örömmel tekint vissza eddigi életére. Elégedett és boldog, hogy a hosszú évek alatt azt csinálhatta, ami számára a legfontosabb, amit igazán szeret. Olyan alkotásokat és szobrokat készített, amik Kondoros történeti és népművészeti hagyományaihoz kapcsolódnak.

alkotás, faragás, kortalan, szép kor
Balogh Zsigmond 90 évesen is farag, alkot 
Forrás: Forrás: Ribárszki Péter/Facebook

A mindennapjai most is aktívan telnek, terveket sző, és ha csak teheti, műveli mesterségét, farag, alkot. Mindenkori álma és vágya, hogy munkájának gyümölcsei, értékes alkotásai hosszú távon, méltó helyen legyenek kiállítva Kondoroson.

Alkotásai a világ számos pontjára eljutottak

Balogh Zsigmond 1974-ben Népi iparművészeti elismerésben részesült, 2009-ben a Békés Megyei Hírlapnál őt választották meg az Év emberének, 2018-ban pedig Kondorosért Emlékérmet kapott. A köztereken számos alkotása megtalálható, köztük kiemelkedik az evangélikus templomkertben található kopjafa, amit a reformáció 500. évére alkotott 2017-ben. 2021-ben elkészítette a „Mindenki Kopjafáját”, amit a városnak ajánlott fel. Művei, alkotásai a világ számos pontjára eljutottak.  

– Büszkék vagyunk rá, hogy 2022-ben életművét és művészeti munkásságát települési értékké nyilvánította az értéktárbizottság. Ezúton is hálával és köszönettel tartozunk a munkásságáért – emelte ki Ribárszki Péter. – Kívánjuk, hogy még sok-sok éven át élvezze Zsiga bácsi az őt körül vevők megbecsülését és szeretetét. Kísérje Isten áldása a továbbiakban is, tartsa meg őt sokáig egészségben, boldogságban, hozzon az életébe sok örömöt és derűt.

köszöntő, ünneplés, nép művészet, önkormányzat
Ribárszki Péter polgármester köszöntötte az önkormányzat nevében a népi iparművészt
Forrás: Ribárszki Péter/Facebook

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában