Szemle

2023.11.20. 11:28

Hétfőn is összegyűjtöttük a friss békéscsabai híreket

Egy csokorba gyűjtöttük olvasóinknak a legfrissebb békéscsabai híreket.

Beol.hu

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

Az udvart és a futópályát is rendbe teszik a békéscsabai iskolában

Rendbe teszik a Lencsési Általános Iskola udvarának Öntözött rét felőli részét; illetve komposztáló területet alakítanak ki; valamint felújítják a salakos futópályát és a sportpályán a két kosárpalánkot – ennek érdekében nyújt az önkormányzat Varga Tamás alpolgármester javaslatára a Szabó Pál Téri Általános Iskola Alapítvány számára összesen 589 ezer forintos támogatást. A segítségről a városi közgyűlés nemrég tartott ülésén döntöttek.

Schénerre és a Tevan nyomdára is emlékeznek a békéscsabai zsinagógában

Kettős kiállítást nyitottak vasárnap Békéscsabán, a Széchenyi-ligeti zsinagógában. Közszemlére bocsájtották a száz éve született Kossuth-díjas művész, Békéscsaba díszpolgára, Schéner Mihály négy festményét, amelyek eddig kerültek a nagyközönség elé; valamint egy tárlatot nyitottak annak apropóján, hogy 120 éve indult a városban a Tevan nyomda és kiadóvállalat. Lukácsné Moskovitz Tamara, a helyi zsidó hitközség elöljárósági tagja elmondta, hogy csatlakoznak ahhoz az eseménysorozathoz, amely annak apropóján indult, hogy száz éve született Schéner Mihály. A városból elszármazott, Budapesten élő Varga Gyuláné Csapó Ilona négy Schéner Mihály-festményt helyezett letétbe a zsinagógában. Az alkotásokon zsidó emberek jelennek meg jellegzetes vonásaikkal és kellékeikkel, így például a Tórával, a kipával, az imasállal.

Leállították a szökőkutakat és téliesítik a rendszert Békéscsabán

A rendszerek víztelenítésével, fagytalanításával elkezdődött a szökőkutak, az ivókutak és az öntözőrendszerek téliesítése – ismertette Szarvas Péter polgármester. Beszámolójából kiderült: a szükséges ellenőrzés, karbantartás és tisztítás után jövő tavasszal indulnak újra a szökőkutak a városban.

Hat civil szervezettel köt ellátási szerződést Békéscsaba

Ellátási szerződést köt bizonyos feladatok kapcsán hat civil szervezettel Békéscsaba a jövő évtől kezdve határozatlan időre – erről döntött nemrég tartott ülésén a városi közgyűlés, és erről beszélt dr. Juhász István civil ügyekért felelős tanácsnok is egy sajtótájékoztatón. Kiemelte, hogy ezek az egyesületek, alapítványok nagyban segítik az önkormányzatot. A hat civil szervezet között van az Aut-Pont Autista Gyermekekért és Fiatalokért Alapítvány, a Béthel Alapítvány, az Egyensúly AE Egyesület, a Mentálhigiénés Egyesület, a Mi-Értünk Prevenciós és Segítő Egyesület, valamint a Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesülete, és köztük jövőre összesen 7,2 millió forintot osztanak szét (az idei és a korábbi 6 millió forint után) támogatásként.

Több problémát okozott Jaminában a sok eső

Több problémát okozott jaminai választókerületében az elmúlt időszakban lehullott jelentős mennyiségű eső – ismertette Opauszki Zoltán tanácsnok, önkormányzati képviselő, aki ezért kért intézkedéseket a hivataltól. Egyrészt a Veres Péter utcán az úttestről jelentős mennyiségű víz nem tudott elfolyni a vízelvezető csatornába. A Tavasz utcánál és a Rózsa utcánál lévő buszmegállóknál vélhetően a burkolat süllyedése miatt megállt a víz, így ott elhaladó járművek a buszra várakozókat összecsaphatják vízzel. Kezdeményezte, hogy a víz elvezetését ezeken a helyeken oldják meg. Másrészt a Franklin utcát a Csorvási úttal összekötő, rendkívül forgalmas dűlő állapota az utóbbi időben erősen leromlott, kátyússá vált, a kialakult gödrökben pedig a víz megáll, az út nehezen járható. Ezért szorgalmazta a dűlő állapotának javítását, kátyúzását, szükség szerinti gréderezését. Harmadrészt a Franklin utcai szociális bérlakások végénél a jelentős mennyiségű esővíz megállt, nem tudott elfolyni, ezért kérte a terület állapotának rendezését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában