Összejövetel

2023.11.20. 16:05

Erzsébet nem rázta meg pendelyét, de jól érezte magát a Csabai Szlovák Klubban

A Békéscsabai Szlovák Klub 1986 óta, a Nemzetiségi Klubház megnyitása óta a Békési úton tartja összejöveteleit, heti rendszerességgel. Ha hétfő, akkor szlovák klub. Veres Krisztina, a Meseház vezetője elmondta, tagjaik összetartozását jelzi a névnapok, születésnapok közös megünneplése.

Nyemcsok László

Kun Gáborné Jutka, Leszkó Györgyné Erzsike, az ünnepelt és Stír Mátyásné Ilona

Hétfőn délután Leszkó Györgyné, Erzsike nénit ünnepelték, és névnapja adott apropót arra, hogy megemlékezzenek Árpád-házi Szent Erzsébet életéről és jó cselekedeteiről is. Az Erzsébet időjósló nap, idén nem rázta meg pendelyét, ez enyhe telet jelez.

A Csabai Szlovák Klub szokásos hétfői találkozóján elhangzott, a földműveseknek határidőt jelentett november 19-e, ugyanis erre a napra mindenképpen be kellett fejezni az őszi búza vetését. Az állatokat a hidegekre való tekintettel a nyári legelőkről mindenhol haza kellett hajtani, és bekötni az istállóba.

Mondás is született ennek kapcsán: „Erzsébet, Katalin havat szokott hozni, a bitang marhákat jászolhoz kötözni.” A katolikus egyház mindenhol misékkel emlékezett meg a szegények jótevőjeként ismert Szent Erzsébetről. A fiatalok is nagyon várták ezt a napot, mivel több helyen ekkor zajlottak a várkörjáró játékok, melyek alkalmával a fiúk és a lányok kérdezős-felelgetős dalszövegek éneklésével múlatták az időt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában