Programhét

2023.10.03. 13:37

Bekapcsolódtak az orosháziak a világ legnagyobb tanórájába - galériával

A Világ Legnagyobb Tanórája programhetének nyitóeseményét a Gyulai SzC Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola diákjai érdeklődve figyelték hétfőn. Iskolájuk ugyanis jelentkezett a felhívásra. Kedden pedig az oktatási intézmény ebédlőjében két osztályközösséghez előadók és vendégek is érkeztek. Mások pedig projektmunkájukkal kapcsolódtak be a programba.

Csete Ilona

A Vöröskereszt segítő munkájával ismerkedtek a fiatalok.

Fotó: Csete Ilona

Micsoda jó lehetőség – ezt az iskola ebédlőjében, a készülődés perceiben fogalmazta meg Tóth Zoltánné, a Magyar Vöröskereszt Békés Vármegyei igazgatója, az egyik meghívott vendég, amikor a házigazda, Jakóné Varga Erika a Világ Legnagyobb Tanórája programról mesélt neki.

A diákok érkezése után a pedagógus nemcsak Tóth Zoltánnét, valamint orosházi munkatársát, hanem egy jelenleg Orosházán élő ukrán menekült család egyik tagját, Yulia Mironovát is bemutatta. Az interaktív beszélgetés előtt a résztvevők megtudták, mit is jelent a világ legnagyobb tanórájához való csatlakozás, hogy a középiskolásoknak milyen témafeldolgozást ajánlottak idén (a tanulók megismerkedhetnek a legfontosabb nemzetközi és hazai humanitárius segélyszervezetek tevékenységével, akcióikkal;  megtapasztalhatják a mindennapjait és tevékenységük fontosságát a magyar társadalom számára). 

Az orosházi diákoknak a vármegyei szervezet igazgatója bemutatta a Vöröskereszt nemzetközi és hazai tevékenységét, kiderült, a fiatalok már találkoztak sokrétű munkájukkal, például iskolájukban is évente szerveznek véradásokat, az elsősegélynyújtásról, az újraélesztés tudnivalóiról is volt már alkalmuk elméleti és gyakorlati tapasztalatokat szerezni. 

Nem csak békeidőben van sok munka. A Vöröskereszt napi feladatai közé tartozik a menekültek ellátása.

Tóth Zoltánné tájékoztatója után a látássérült ukrán fiatal mesélt élete alakulásáról, aki családjával menekült el szülőhelyéről a háború kitörése után. Orosházán a Vöröskereszt és az önkormányzat segítségével megoldódott a lakhatásuk.

Yulia a beszélgetés előtt zenei ráhangolódásként eljátszotta a Tavaszi szél vizet áraszt dalt, majd az orosházi diákok kérdéseire válaszolva mesélt családjáról, sorsa alakulásáról. A program végén a diákok még számos, személyes kérdést intéztek az ukrán fiatalhoz.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában