Csabai Kolbászfesztivál

2023.10.21. 14:43

A világegyetem csodája a csabai kolbász, Knezsik István lett a nagykövete - galériákkal, videóval

Mamut, azaz Józsa Tamás vezetésével 60 jászberényi adta meg az alaphangot, hangulatot szombaton reggel a CsabaParkban, a 26. Csabai Kolbászfesztivál legnépesebb programja, a nagygyúró verseny előtt.

Nyemcsok László

Fotó:  Bencsik Ádám

Zúgott a Ria, Ria, Hungária, és Szoboszlai Dominiknak, a magyar futballválogatott csapatkapitányának fotóval ellátott, csaknem életnagyságú tábláját is a magasba emelték.

A Mokry-sátorba belépve hatalmas üdvrivalgás fogadta a jászsági különítményt, de sokáig nem tarthatott az éljenzés, mert mindenkinek elő kellett készítenie a gyúróasztalát,  majd átvenni a húst. A Mokry- és a Munkácsy-sátorban összesen csaknem 500 csapat gyúrt, a hangulat már a hivatalos, 10 órai megnyitó előtt a tetőfokára hágott.

A kolbászhimnusz előtti, Mokry-sátorban tartott megnyitón Hégely Sándor fesztiváligazgató elmondta, a szervezésnél egy jobb dolog van, benne lenni egy kolbászgyúrócsapatban. Számára ez korábban többször is megadatott.

– Büszke vagyok rátok, hogy őrzitek velünk együtt a kolbászkészítés hagyományát, és ezt a tudást átadjátok, megosztjátok a gyermekekkel, unokákkal, barátokkal.

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere hangsúlyozta, a csabai kolbász sokfelé viszi a város jó hírét az országban, a világban. Ilyenkor ugyanakkor a vendégek jönnek a bölcsőhöz, mert, ahogy a szlogen tartja: A csabai Csabán az igazi. Ezt vallja Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke is, akinek a szombati megnyitón Szarvas Péter átadta a csabai kolbász nagyköveti megbízólevelét.

Knezsik István lényegében a kezdetek óta a Csabai Kolbászfesztivál és a csabai kolbász híve, évente ezernél több szál csabait vásárol kistermelőktől, és ezzel ajándékozza meg partnereit, és természetesen saját magát is reggel, délben, este.

Knezsik István kiemelte, akinek ilyen terméke van, ilyen terméket tud előállítani, legyen büszke rá, de úgy látja, a csabaiaknál ez nem kérdés, így is van ez rendjén. Hozzátette, amennyire csak tudja, tovább szolgálja a csabai kolbász szent ügyét.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő megnyitóbeszédében világegyetemi szintre emelte a csabai kolbászt, amit viszont a legjobb itt, a Földön, ezen belül a Csabai Kolbászfesztiválon elfogyasztani. Horváth Ferenc, a Spar Magyarország Kft. cégvezetője a megnyitón elmondta, immáron második alkalommal támogatják hússal a rendezvényt. Persze, ahhoz a résztvevő csapatok szakértelme kell, hogy a húsból ízletes kolbász szülessen.        

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában