Napló

2023.09.18. 14:35

Waffen SS-es tárgyakat találtak egy eleki ház felújításakor

Waffen SS-es jelvények, felvarrók, náci eszmét hirdető könyv, azaz különleges második világháborús tárgyak kerültek a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum birtokába a közelmúltban – jelentette be dr. Bácsmegi Gábor igazgató a hétfőn az intézményben rendezett sajtótájékoztatón. A legérdekesebb és legizgalmasabb egy napló, amelyben az eleki Faulhaber András – aki 1942-ben önként jelentkezett a Waffen SS-be – leírta, hogy mi történt vele a keleti fronton.

Licska Balázs

Egy korabeli fénykép is előkerült a Waffen SS-be belépett eleki Faulhaber Andrásról, mutatta dr. Bácsmegi Gábor múzeumigazgató

Fotó: Bencsik Ádám 

Elek a második világháborúig főleg németek, svábok által lakott település volt. Voltak olyan családok, akik a 18. században érkeztek, sőt átköltözve megalapították Almáskamarást is. Az egyik ilyen család házát újították fel Eleken, amikor a munkálatok közben érdekes tárgyakra bukkantak, és erről értesült a múzeum is. Olyan hagyaték került elő, amelyet annak idején nem véletlenül rejtettek el – kezdte dr. Bácsmegi Gábor igazgató.

Mint fogalmazott, kevésbé köztudott, illetve félig-meddig illegális is volt, hogy az SS – a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt katonai és védelmi szervezete – több hullámban is toborzott a magyarországi németek körében, Békés vármegyében is jártak. Almáskamarásról 97-en, Mezőberényből 58-an, Elekről 98-an szerettek volna belépni a Waffen SS-be, az SS katonai szárnyába. Nem mindenkit vettek fel, az akkor 20-25 éves eleki fiatalt, Faulhaber Andrást viszont biztosan. Részben az ő hagyatékát, a család által elrejtett tárgyakat találták meg.

Faulhaber András 1942. április 26-án lépett be a Waffen SS-be, ezt a dátumot meg is őrizte a naplójában. Azt követően, hogy kikerült a keleti frontra, mindent leírt, ami vele történt. A dokumentumban szerepelnek településnevek, az, hogy naponta mennyit meneteltek. Az a kifejezés is több alkalommal olvasható benne, hogy partizánvadászat, tehát a szakember szerint részt vehetett a fiatalember háborús bűncselekmények elkövetésében is.

Eredeti állapotban fennmaradt, egyenruhához való tartozékok, mint pótgombok, pótfelvarrók, sapkadísz szintén előkerültek, és megtalálható az a jelvény is a kollekcióban, amely a róla Békéscsabán, Ábrahám Béla műhelyében készült fényképen ugyancsak szerepelt. Ebből arra lehet következtetni, hogy több mint 25 közelharcban vett részt. 1943 végéig lehet nyomon követni Faulhaber András sorsát. Akkor kapott egy levelet a felettesétől, amelyben kitartásra szólították fel.

– Úgy tűnik, hogy ideológiában is közel állt a náci eszmékhez – folytatta dr. Bácsmegi Gábor. Hiszen a könyvtárában szerepeltek náci eszméket népszerűsítő kiadványok, illetve az ebben a tekintetben alapnak tekinthető mű, a Mein Kampf is Adolf Hitlertől. A gyűjtemény különlegessége az a Reinhard Heydrich feliratú felvarró, amelyet csak kiválasztott egységek tagjai viselhettek. Egyébként nemcsak az eleki fiatal tárgyai kerültek elő, hanem családiak is, mint első világháború levelezőlapok, fényképek, illetve a testvérei iskolai dolgai, mint például szótárfüzetei.

– Az, hogy 98-an jelentkeztek a Waffen SS-be Eleken, soknak tűnik. Hozzá kell azonban tenni, hogy Elekről a második világháború után több mint 5 ezer németet hurcoltak el a szovjetek. Tehát nem lehet kollektív bűnösségről beszélni, elenyésző azok száma, akik a nácikkal szimpatizáltak, sokkal többen voltak lojálisak voltak Magyarországhoz – hangsúlyozta az igazgató. Mint fogalmazott, a Faulhaber család egy másik utat választott, és 1944-ben, amikor jöttek a szovjetek, vélhetően el is mentek, erre utalnak a kitelepítéskor felvett jegyzőkönyvek is.

Jövőre kiállításon mutatnák be a hagyatékot

Most kezdődik a feldolgozó munka. Néhány tárgy, könyv restaurálásra szorul, illetve elindul egy nyomozás is, hogy mi lett a Faulhaber családdal, mi lett az eleki fiatallal, aki kapcsán érdekesség, hogy mivel belépett a Waffen SS-be, elvesztette magyar állampolgárságát és német állampolgárrá vált – tehát német levéltárakban kell kutakodni.

Az anyagot pedig a tervek szerint jövőre, egy második világháborúról szóló kiállítás keretében mutatnák be a nagyközönségnek. Abban nem a nagyvilág eseményeire fókuszálnak majd, hanem arra, hogy mi történt Békés vármegyében és a Békés vármegyeiekkel.

A Faulhaber család "örökségét" Resetár András találta meg, és azok Wittmann Attila közreműködésével kerültek a békéscsabai intézménybe. Resetár András elmondta: 2009-ben vettek egy sváb házat Eleken, és a felújítás során 2019-ben jutottak el a födém szigeteléséig. Ekkor kerültek elő a könyvek, az iratok, a tárgyak. Meglepődtek, hogy megtalálták ezeket, mivel ők az 1904-ben a Faulhaber család által épített ház immár negyedik tulajdonosai. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában