Fejlesztés

2023.09.22. 11:08

Újabb utak kapnak aszfaltburkolatot Mezőhegyesen

Mezőhegyesen a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében elnyert 196 millió forint európai uniós, vissza nem térítendő támogatásból megépülnek az útburkolatok a Ruisz Gyula, az Akácfa, a Pacsirta, az Orgona, a Vadrózsa utcákon. A tervezett beruházás 1064,88 méteren valósulhat meg.

Csete Ilona

A beruházás célja a helyi önkormányzat jogszabályi kötelezettségéhez kapcsolódóan az önkormányzati tulajdonú belterületi közutak építése, korszerűsítése, felújítása a településközpont és a település közintézményeinek, közszolgáltatást nyújtó létesítményeinek jobb megközelíthetősége, a lakóterületekkel való kapcsolatok javítása, a településközpont tehermentesítése és a meglévő belterületi úthálózat minőségi fejlesztése érdekében. További cél a kerékpárosok és a mozgásukban akadályozott személyek közlekedési lehetőségeinek a javítása.

A tervezés során fontos szempont volt, hogy olyan utcák kerüljenek kiválasztásra, amelyek rendelkeznek építési engedéllyel, hogy ezzel is gyorsítani lehessen a megvalósítást és a csökkenteni a megvalósítás kockázatát. Az engedélyes tervek részben elkészültek és megtörtént a műszaki tartalom engedélyezése. A projekt tervezett műszaki tartalma: a meglévő útalap cseréje, egy réteg aszfaltterítés. Az érintett kapubejárók zúzalékos rámpakiegyenlítést kapnak a szintbeni kiegyenlítés miatt.

Az önkormányzat számára fontos a klímaváltozás ellen való küzdelem. A beruházással a szálló por koncentrációja a városban csökken, másrészt a fenntartható közlekedési módok számára új útvonalak állnak majd a közlekedők rendelkezésére. A klímavédelmet segíti az is, hogy a csapadékvízelvezető csatornák kiépítése a területen megtörténik. A Vadrózsa utcán speciális, a víz helybentartását segítő ökoburkolattal készülnek el, ezért a csapadékvíz helyben tartása is megvalósul.

Mezőhegyes önkormányzata és a Békés Vármegyei Önkormányzati Hivatal által konzorciumban benyújtott és megnyert 195 millió 530 ezer forint vissza nem térítendő támogatásából a Mezőhegyesen aszfaltozatlan utcák útépítése elnevezésű TOP Plusz pályázat keretében valósul meg. A projekt befejezésének dátuma: 2024. június 30.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában